Moeten we rozemarijn ruiken om beter te onthouden?

Makkelijke trucjes om af te vallen of om dingen sneller te leren doen het altijd goed. Eerder deze week las ik in De Morgen over een sportpil die er voor zou kunnen zorgen dat we zonder veel moeite zouden afvallen en beter presteren en gisteren rapporteert de BBC over een onderzoek dat bepaalde geuren een positief effect zouden hebben op het geheugen, rozemarijn zou wonderen doen.

We willen graag makkelijke oplossingen, maar… In het geval van de sportpil blijkt het middel wel degelijk bij muizen goed te werken op hun uithoudingsvermogen, maar bleek uit eerder onderzoek het behoorlijk kankerverwekkend te zijn voor mensen.

In het geval van de rozemarijn voor beter leren is het probleem niet van dergelijke aard, gelukkig, maar er is wel degelijk een probleem. De studie waarop het BBC-artikel gebaseerd is, is wel heel erg klein met 40 kinderen tussen 10 en 11, waardoor het woord ‘underpowered’ al snel kan vallen. Power in statistiek wordt in het Nederlands vertaald als ‘onderscheidend vermorgen’. In het geval van een kleine steekproef is dat vermogen om een effect te onderscheiden zonder dat het berust op toeval heel erg moeilijk. Dat de onderzoeker in het artikel aangeeft dat hij nu op zoek moet gaan naar een grotere steekproef is dus geen toeval. Ik zeg dus niet dat het effect er wel of niet is. Wel zeg ik: we zijn echt nog niet zeker dat het werkt. En oja, het onderzoek is nog niet echt gepubliceerd geraakt, maar werd enkel op een conferentie voorgesteld. Dat de BBC erover bericht – wat onderzoekers verbaasd deed reageren op twitter – is gewoon omdat er een persbericht was.

En ondertussen blijven voor leren de woorden van Richard Wiseman gelden: work really hard. Dat zelfde geldt wellicht ook voor afvallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.