Die kinderen uit Beijing, Shangai,… scoren goed op PISA, maar… welke kinderen?

Telkens weer blijken de kinderen uit bepaalde regio’s in China uitzonderlijk goed te scoren op PISA, maar zijn dit alle kinderen die er leven? Nee, helemaal niet. Integendeel: Beijing bijvoorbeeld groeit geweldig aan, maar de kinderen van de vele inwijkelingen die er komen om een beter leven te krijgen door werk, die mogen er niet naar school gaan dankzij de Hukou, wat bepaalt dat je recht hebt op de sociale voorzieningen van de regio waar je geboren bent. Dit artikel in de Toronto Star maakt duidelijk welke pijnlijke gevolgen dit heeft voor gezinnen waarbij kinderen tot 12 uur ver moeten reizen om naar school te kunnen gaan. En oja, de Hukou gaat door via erfrecht.

Of beter: ging door via erfrecht, want er kwamen veranderingen aan het systeem sinds 2014. Maar of het daardoor makkelijker geworden is om als kind van migranten in het onderwijs binnen te raken? Niet echt:

En begrijp het niet verkeerd: in het schema wordt al duidelijk hoe vaak het kan misgaan, maar weet ook dat Migrant schools vaak in de praktijk een doodlopende straat zijn.

Dit verhaal hoor je zelden als je de nieuwste PISA-resultaten hoort (trouwens er komen er nieuwe aan op woensdag). Maar of het zo een onbelangrijk detail is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s