Help, daar zijn de Fidgets

Vorige week schreef ik een eerste stukje voor radio1.be als een probeersel voor een mogelijke column. Het stuk werd echter al snel geplaatst wegens zeer actueel…

Op de speelplaats kan je stilaan niet meer naast de nieuwe rage kijken: de Fidget Spinner. Het ding is niet nieuw. Het is een zoveelste variant van de tol die je al op schilderijen van Breughel kan zien. Maar waar de schilderijtol nog met een touwtje kwam, doe je deze Fidget Spinner draaien met je duim en wijsvinger.

Maar het is niet zomaar speelgoed, nee. Het dingetje wordt verkocht als hét middel om je beter te concentreren. Meer nog: de Fidget Spinner zou kinderen met ADHD kunnen helpen. Maar is dat wel zo?

Er bestaat nauwelijks onderzoek naar welk effect deze spelletjes hebben. Ik vond wel een studie uit 2015 dat het belangrijk is voor kinderen met ADHD om te wriemelen, wat in het Engels vertaald wordt als “to fidget”. Dat onderzoek stelt echter dat je kinderen met ADHD best niet op maar één welbepaalde manier laat wriemelen, bijvoorbeeld met een speeltje. Nog erger volgens dat zelfde onderzoek: wriemelen zou sowieso een negatief effect hebben voor het leren van kinderen die niet aan ADHD lijden.

De oorspronkelijke bedenkster van de Fidget Spinner, Catherine Hettinger, legde zelf niet de link naar ADHD of betere concentratie. Ze ontwierp de Spinner als een positief alternatief voor stenen gooien tijdens een reis naar Israël nadat ze kinderen politieagenten zag bekogelen.

En nu is de hype ook hier beland. In de UK en de VS klagen er al leerkrachten en meerdere scholen verboden al het ding. Deze scholen merkten namelijk het tegenovergestelde effect van wat de verkopers van het speelgoed beloven. Kinderen letten niet beter op, ze blijken meer afgeleid. En terwijl het spelletje ooit vreedzame bedoelingen had, lieten me 2 leerkrachten weten dat een gegooide Fidget verdomd hard kan aankomen.

Wat moeten we nu met deze hype? Beschouw de Fidget Spinner als iets typisch voor op de speelplaats, niet meer, niet minder. Bij gebrek aan enige evidentie dat het ding beter zou helpen opletten, hou je het spinnen beter buiten de klas. En straks is er terug het knikkerseizoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s