Betere schoolresultaten door… gezondere voeding op school

Het is een discussie die af en toe terugkomt: moeten de frisdrankautomaten op school weg of niet. Het is enerzijds een mooi extra inkomen voor de school, maar de gezondheidsopvoeding van de leerlingen is ook belangrijk. In Vlaanderen zou tegen 2020 de frisdrank ook van de secundaire scholen moeten verdwijnen.

Een nieuw onderzoek geeft een extra argument: gezondere, betere voeding op school kan leiden naar betere schoolresultaten en het effect is groter bij kinderen uit gezinnen met lage SES. Voor het onderzoek werden alle scholen in Californië gedurende vijf jaar gevolgd. Na controle voor andere mogelijke invloeden bleken de schoolresultaten in scholen die voor gezonde voeding gingen, gemiddeld 4% te stijgen. De onderzoekers stellen vast dat dit een van de goedkopere manieren is om punten te doen stijgen (kostprijs 258 dollar per procent stijging per jaar, ter vergelijking: klasgrootte verkleinen kost 1368 dollar voor een gelijke stijging).

Abstract van het onderzoek:

Improving the nutritional content of public school meals is a topic of intense policy interest. A main motivation is the health of school children, and, in particular, the rising childhood obesity rate. Medical and nutrition literature has long argued that a healthy diet can have a second important impact: improved cognitive function. In this paper, we test whether offering healthier lunches affects student achievement as measured by test scores. Our sample includes all California (CA) public schools over a five-year period. We estimate difference-in-difference style regressions using variation that takes advantage of frequent lunch vendor contract turnover. Students at schools that contract with a healthy school lunch vendor score higher on CA state achievement tests, with larger test score increases for students who are eligible for reduced price or free school lunches. We do not find any evidence that healthier school lunches lead to a decrease in obesity rates.

2 gedachten over “Betere schoolresultaten door… gezondere voeding op school

  1. In de conferentie “Optimaal Leren” die voorafging aan de oratie “Leren, een levenslang bouwproces” van Renate de Groot (OU) is in een keynote van haar collega Maurice (UM) bleek de enorme impact van gezonde voeding vanaf de conceptie! Gezonde voeding gaat een hoofdstuk toevoegen aan het nature-nurture debat in de onderwijswetenschappen. Over de effecten van erfelijkheid, voeding en beweging op de cognitieve ontwikkeling gaan wij, gezien dit soort onderzoeksinspanningen, nog heel veel leren de komende jaren.

  2. Pingback: Kansarmoede en onderwijs | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s