Column: Knowledge is power, terug naar de klassieke school?

Onlangs werd ik gevraagd of ik af en toe een column wou schrijven voor de radio 1-website. Dit is mijn tweede worp

Beeld je een school in waar al bijna twee jaar lang over geschreven wordt. Een school waar dagelijks mensen op bezoek komen om te kijken wat ze aan het doen zijn. Een school die rabiate voor- en tegenstanders heeft. Die school heet Michaela, zit in het noorden van Londen en alleen al de naam noemen van directrice Katharine Birbalsingh is genoeg voor discussie onder Britse onderwijsmensen.

Je zou kunnen denken dat Michaela een school met iPads is, of nog hipper: een school met virtual reality brillen zou zijn. Maar nee, het tegendeel is waar. Boeken zijn een must. Meer nog kinderen mogen enkel de boeken lezen die de school goedkeurt. Kennis en leren staan centraal onder het centrale motto: “Knowledge is power”.

Boeken zijn een must

De kinderen leren er klassieke poëzie uit het hoofd en de school gaat er prat op dat per uur er 59 minuten les gegeven wordt. The Guardian noemt Michaela de meest strenge school van het land. Routines zijn cruciaal, stilte ook. Je maakt nu eenmaal geen lawaai je wil het leren van je medeleerlingen niet hinderen.

De kans is groot dat je nu denkt dat Michaela een elitaire school is zoals er nog traditioneel bestaan in de UK. Je ziet uniformen, je ziet misschien een oud Harry Potter-achtig kasteel en vooral zeer rijke kinderen.

De leerlingen van Michaele dragen inderdaad een uniform, dat klopt. Maar de school huist niet in een kasteel maar staat in een van de armste wijken van Londen. En het is geen elitaire school voor rijke kinderen, Birbalsingh startte net de school om de toekomst van kinderen uit moeilijke situaties te verbeteren.

Het is nog te vroeg om te kijken wat de leerresultaten zijn, maar er zijn wel al enkele opvallende elementen: de betrokkenheid van de kinderen lijkt enorm en ze staan trots achter hun school. Het zorgde voor pijnlijke momenten bij sommige schoolbezoeken waar kinderen tot tranen gebracht werden door bezoekers die niet wilden geloven dat de kinderen er graag op school zitten.

Zelf ben ik er nog niet uit. Ik wil het vooral blijven volgen. Vraag me wel af of er ooit een Vlaamse Michaela school komt…

Een gedachte over “Column: Knowledge is power, terug naar de klassieke school?

  1. Old Skool is een trend, wordt een hype misschien. Nostalgie als trigger voor beter onderwijs? Ben niet zo’n voorstander. Wat ertoe doet, zijn niet de gebouwen, de uniformen, het lijstje boeken, maar wel competente, begrijpende en motiverende leraren. Their knowledge is the power to challenge every child.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s