Worden leraren genoeg betaald?

Nee, deze post gaat niet over de Nederlandse PO in actie of over de oproep voor meer loon van de Vlaamse onderwijsvakbonden. Deze post gaat wel over een nieuw Education Indicators in Focus-rapport van de OESO die naar de lonen van leerkrachten keek in de deelnemende OESO-landen. En wat blijkt? Slechts in een paar landen lijkt het antwoord op de vraag in de titel: ja.

Deze grafiek kan trouwens behoorlijk wat olie op het vuur gooien in Nederland. Hier in Vlaanderen mogen de masters niet echt klagen, lijkt het, maar scoren tegelijk de bachelors ook onder het gemiddelde in vergelijking met andere hooggeschoolden.

Er zijn nog enkele opvallende inzichten:

  • Between 2005 and 2014, teachers’ statutory salaries decreased in real terms in one-third of the countries and economies with available data.
  • Teachers’ salaries usually increase with the level of education they teach. The salary gap between upper secondary and other teachers has narrowed between 2005 and 2014.
  • In 2014, on average across OECD countries, teachers’ actual salaries at pre-primary, primary and secondary levels are 11% to 25% lower than those of tertiary-educated workers.

Maar waarom is dit allemaal zo belangrijk? Wel: in de meeste landen dreigt een lerarentekort. Het is zeker zo dat les geven puur voor het geld geen goed idee is, maar een inkomen is natuurlijk ook cruciaal. En als je als leerkracht niet meer kan wonen in de stad waar je les moet geven omdat je daar de huur niet kan betalen, laat staan een huis kopen, zoals nu al het geval is in Londen of Amsterdam, dan zitten we met een groot probleem.

Een gedachte over “Worden leraren genoeg betaald?

  1. Dit is op Buiten de krijtlijnen herblogden reageerde:
    Een nieuw rapport van de OESO giet het loon van de leerkracht in een grafiek, vergelijkend met het gemiddelde loon van andere hooggeschoolde. Het resultaat hier in België: de masters mogen niet klagen, al die andere leerkrachten wel.

    En waarom dit belangrijk is vat Pedro De Bruyckere (die het rapport deelde op zijn blog) zelf goed samen: in de meeste landen dreigt een lerarentekort. Het is zeker zo dat les geven puur voor het geld geen goed idee is, maar een inkomen is natuurlijk ook cruciaal. En als je als leerkracht niet meer kan wonen in de stad waar je les moet geven omdat je daar de huur niet kan betalen, laat staan een huis kopen, zoals nu al het geval is in Londen of Amsterdam, dan zitten we met een groot probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s