Kan er een versie van POinactie komen in het Vlaamse onderwijs?

Deze week lijkt er een rode draad te lopen doorheen het onderwijsnieuws. Gisteren was er het nieuws dat 4 op de 10 schooldirecteurs nieuw zullen zijn. Opvallend en de redenen die je kan lezen, spreken vooral van te veel werk en te grote besparingen waardoor de job nog onmogelijker is geworden.

Vandaag is er het verhaal over de oproep in Antwerpen voor vrijwilligers om klusjes te doen op school. De reden? Juist.

Het voorbije jaar is er in Nederland een grote beweging ontstaan onder de vlag POinactie, waarbij PO staat voor primair onderwijs. Ze hebben er de noden van het basisonderwijs op de politieke kaart gezet. Het is een beweging die door een paar leerkrachten – los van de vakbonden trouwens – is opgestart en die gaandeweg steun heeft gekregen van zowat iedereen, personeel, werkgevers en de Nederlandse bevolking. Enkel de staatssecretaris reageerde vooral onbeholpen.

Zou zoiets mogelijk zijn in Vlaanderen? Ik weet het niet. Een van de belangrijkste eisen van POinactie is hier al enkele jaren geregeld: het loon van bachelors in het onderwijs is gelijkgetrokken, waar in Nederland leerkrachten in het basisonderwijs nog steeds minder verdienen dan leerkrachten in het secundair onderwijs terwijl ze even lang studeerden. Het cynische voordeel van POinactie is dat ze met de loonkloof 1 duidelijke eis hebben.

Het probleem is dat er momenteel in het Vlaamse onderwijs zoveel verschillende thema’s zijn waarover onvrede maar ook onduidelijkheid bestaat. Het zijn vaak thema’s waarover ook onder personeel niet altijd gelijk standpunten bestaan. En simpelweg meer geld eisen, zal als reactie krijgen dat er al veel geld naar onderwijs gaat. Het is te abstract, te groot.

Tegelijkertijd moet er iets gebeuren. Het aantal leerkrachten en directies die afhaken is te groot. De verhalen die ik zelf ken, hoor en lees zijn vaak te erg. Ons Vlaams onderwijs presteert vandaag nog steeds goed – al zijn er zeker ook belangrijke werkpunten – maar de vraag is: ten koste van wie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.