Daling van de inschrijvingscijfers voor lerarenopleiding, enkele losse bedenkingen

Vandaag staat in De Morgen dat de inschrijvingscijfers van de lerarenopleiding vooralsnog lijken de dalen. Dit is spijtig genoeg geen nieuw fenomeen. Voor deze daling kunnen verschillende redenen opgesomd worden: aantrekkende economie, jobonzekerheid, onzekerheid over hervormingen, enz. Opvallend leggen enkele directeurs van de bevraagde hogescholen vandaag voor de (extra?) daling een link met de pas ingevoerde instaptoets die beginnende studenten moeten maken voor inschrijving.

Hierbij enkele losse bedenkingen:

  • Ik vermoed dat politici – zoals de minister in het stuk – de daling door de instaptoets niet noodzakelijk als negatief zullen zien. Er vielen tot nu toe veel studenten uit in het eerste jaar. De vraag zal nu vooral zijn in welke mate er sprake is van een goede voorspeller. Hierbij moet er zeker gekeken worden naar de slaagcijfers, maar evenzeer naar in welke mater de invoering voor valse negatieve zorgt. Dit zijn studenten die toch maar niet inschrijven of zelfs de toets niet eens maken, maar die het wel zouden gehaald hebben. Dat laatste is natuurlijk veel moeilijker te onderzoeken maar zeker niet onbelangrijk.
  • Dit nieuws kan veel collega-lerarenopleiders behoorlijk zenuwachtig maken. De opleidingen zitten dus al een paar jaar in dalende lijn en dit heeft direct een invloed op jobzekerheid, waarbij en waardoor de werkdruk voor de lesgevers die kunnen blijven tegelijk vaak groter wordt.
  • Dit is potentieel (zeer) slecht nieuws voor het lerarentekort dat enkel zal toenemen.
  • Berichten in de media zoals eerder deze week over de jobonzekerheid van startende leerkrachten leveren altijd bij mij een dubbel gevoel op. Het is meer dan terecht dat dit aangeklaagd wordt. Tegelijk zal het twijfelende studenten een tikje meer richting nee voor de lerarenopleiding duwen. De beste oplossing is natuurlijk maken dat dergelijke berichten niet in de media moeten komen.

Nu, de inschrijvingen lopen nog enkele weken, fingers crossed dus.

Een gedachte over “Daling van de inschrijvingscijfers voor lerarenopleiding, enkele losse bedenkingen

  1. Pingback: Een overzicht van het onderwijsnieuws, deel 3 | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.