Drie nieuwe reviews over onderwijsonderzoek: formatief evalueren, professionaliseren en lesson study

Het NRO publiceerde gisteren drie persberichten over drie nieuwe wetenschappelijke literatuurreviews die relevant zijn voor het onderwijs.

 1. Effectief formatief evalueren door kleine stappen te zettenEr wordt veel van formatief toetsen verwacht. De Facebookgroep ‘Actief leren zonder cijfers’ groeit als kool.  Maar het blijkt vaak nog moeilijk in te zetten. “Het beste kan de docent heel klein beginnen in zijn eigen lespraktijk met zijn eigen leerlingen”, zeggen onderzoekers Judith Gulikers en Liesbeth Baartman die in de literatuur zochten naar formatief evalueren in de praktijk. “Door kleine stappen te zetten, succeservaringen op te doen en van daaruit verder te bouwen.”

  Om formatief evalueren goed te kunnen toepassen, hebben docenten vakinhoudelijke kennis nodig en inzicht in learning progressions (hoe de kennis van de leerling zich ontwikkelt en welke misconcepties er zijn). Ook is het belangrijk dat zij beschikken over een vakdidactisch handelingsrepertoire. Ze weten dan hoe ze reacties van leerlingen kunnen ontlokken, door bijvoorbeeld goede vragen te stellen, en kunnen de lessen daarop aanpassen.

 2. Leraren gaan beter lesgeven dankzij Lesson Study
  Met Lesson Study doen leraren (vak)didactische en pedagogische kennis en inzichten op, zo wijst een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen uit. Daarnaast vinden leraren het prettig om ervaringen met collega’s te kunnen delen en hebben ze meer plezier in het werk. Ook begrijpen leraren beter hoe leerlingen denken, en profiteren leerlingen mede van deze nieuwe professionaliseringsaanpak.

  In Lesson Study staat de eigen onderwijspraktijk centraal. Leraren ontwerpen lessen die ze vervolgens uitproberen. “Ze kijken naar wat leerlingen nu echt met hun lessen doen”, vertelt onderzoeker Siebrich de Vries. “Eén leraar geeft een gezamenlijk ontwikkelde les in de klas, de anderen observeren. Daarna kijken ze samen wat goed ging en wat beter kan. De observerende leraren gebruiken die inzichten ook in hun eigen lessen. Het is een werkwijze die stimuleert om na te denken over onderwijs en wat het doet met leerlingen. Met als doel het onderwijs te verbeteren.” Lesson Study is geschikt voor alle onderwijsniveau’s, van primair tot hoger onderwijs.

 3. Goede professionalisering van leraar bepalend voor onderwijskwaliteit
  “Met het dreigende lerarentekort is goede scholing en begeleiding van beginnende én ervaren leraren van belang om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden. Effectieve professionalisering leidt er bovendien toe dat leraren behouden blijven voor het onderwijs. Uit een literatuurstudie door de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat effectieve scholing wel aan een aantal kenmerken moet voldoen.

  Deze kenmerken zijn echter op zich geen garantie voor succes. Het werpt vooral vruchten af als maatwerk wordt geleverd, de persoonlijke context van de leraar erbij wordt betrokken en het leerproces van leerlingen centraal staat.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.