Segregatie in het onderwijs, analyse van PISA-cijfers samengevat in rapport en video

De video vat het mooi samen, het rapport kan je hier downloaden (H/t Dirk Jacobs).

Belangrijkste punten samengevat:

  • In Vlaanderen scoren 15-jarige leerlingen voor leesvaardigheid significant hoger dan het OESO-gemiddelde. Dat is niet het geval bij leerlingen van de Federatie Wallonië-Brussel. Ondanks de grote effectiviteit van het onderwijs in Vlaanderen haalt iets minder dan een zesde van de leerlingen toch niet het minimale vaardigheidsniveau dat nodig is om volwaardig deel te nemen aan de huidige samenleving. In de Federatie Wallonië-Brussel haalt meer dan een vijfde van de leerlingen dit minimale niveau niet.
  • In elk van beide taalgemeenschappen komt het prestatieverschil tussen de sterkste en de zwakste leerlingen overeen met het equivalent van meer dan acht leerjaren. Deze dispersie (spreiding) van de prestaties behoort tot de grootste in de OESO-landen in Vlaanderen en tot het gemiddelde in de Federatie Wallonië-Brussel.
  • In beide gemeenschappen blijft de invloed van de sociaaleconomische achtergrond groot. Onze onderwijssystemen behoren tot de minst gelijke in de geïndustrialiseerde, democratische landen.
  • Landen zoals Canada, Denemarken, Finland en Noorwegen bewijzen dat het mogelijk is om hoge prestaties te koppelen aan een lagere spreiding van de resultaten en aan een beperkter gewicht van de sociaaleconomische achtergrond. Effectiviteit en gelijke kansen zijn dus verenigbaar.
  • In beide taalgemeenschappen is er een grote segregatie tussen leerlingen, vooral op het vlak van hun schoolprestaties. Wij tonen aan dat deze segregatie nadelig is voor hun welslagen. Leerlingen uit kwetsbare milieus zijn vaak tweemaal het slachtoffer: ze ondervinden immers niet alleen het negatieve effect van hun achtergrond, ze bezoeken doorgaans ook een school die hen minder stimuleert.
  • Een geringe segregatie in het onderwijs is verenigbaar met een sterkere effectiviteit.
  • De uiteenlopende prestaties tussen leerlingen met een migratieachtergrond en de anderen blijven groot in beide gemeenschappen, hoewel ze iets lijken te verkleinen in de Federatie Wallonië-Brussel.
  • Hoewel een groot deel van dit verschil verklaard wordt door het sociaaleconomische niveau van de gezinnen en de taal die thuis wordt gesproken, kan het niet worden herleid tot die redenen. Ons onderwijs slaagt er niet in om leerlingen met een migratieachtergrond op hetzelfde prestatieniveau te tillen als de andere leerlingen.

Een gedachte over “Segregatie in het onderwijs, analyse van PISA-cijfers samengevat in rapport en video

  1. Pingback: 1 september, overzicht van het onderwijsnieuws, deel 10: modernisering, segregatie en opinies | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.