Link tussen (hogere) opleiding ouders en meer relaxte kinderen die meer exploreren

Het is een beetje het omgekeerde van toxische stress: er is een link tussen hoger opgeleide ouders en kinderen die meer relaxt en vriendelijk zijn en tegelijk ook meer de wereld om zich heen willen verkennen. De steekproef voor dit onderzoek van Sutin et al. is gebaseerd op data van 7 datasets waarbij men zo tot meer dan 60000 respondenten kon verzamelen tussen 14 en 95 jaar oud.

De verschillen waren wel eerder klein, maar toch duidelijk en consistent. Nog opvallend: het effect was groter als de kinderen zelf hoger opgeleid waren, als de kinderen een hoger IQ hadden en het effect was groter als het inkomen groter was.

Persoonlijk voor mij het meest opvallende: dit klopte ook voor de 545 kinderen in de data die geadopteerd werden, wat een duidelijke link tussen opvoeding en deze persoonlijkheidstrekken suggereert.

Abstract van het onderzoek (gevonden via BPS Digest):

Why do some individuals have more self-control or are more vulnerable to stress than others? Where do these basic personality traits come from? Although a fundamental question in personality, more is known about how traits are related to important life outcomes than their developmental origins. The present research took an intergenerational life span approach to address whether a significant aspect of the childhood environment—parental educational attainment—was associated with offspring personality traits in adulthood. We tested the association between parents’ educational levels and adult offspring personality traits in 7 samples (overall age range 14–95) and meta-analytically combined the results (total N > 60,000). Parents with more years of education had children who were more open, extraverted, and emotionally stable as adults. These associations were small but consistent, of similar modest magnitude to the association between life events and change in personality in adulthood, and were also supported by longitudinal analyses. Contrary to expectations, parental educational attainment was unrelated to offspring Conscientiousness, except for a surprisingly negative association in the younger cohorts. The results were similar in a subsample of participants who were adopted, which suggested that environmental mechanisms were as relevant as shared genetic variants. Participant levels of education were associated with greater conscientiousness, emotional stability, extraversion, and openness and partially mediated the relation between parent education and personality. Child IQ and family income were also partial mediators. The results of this research suggest that parental educational attainment is 1 intergenerational factor associated with offspring personality development in adulthood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.