“Jij bent slim” kan leiden tot meer vals spelen

Wat is het verschil als kleuters te horen krijgen dat ze slim zijn versus dat ze het goed gedaan hebben? De kans dat de kinderen na de eerste zin zullen vals spelen in een spel is groter dan als ze de tweede zin horen. Dit is de conclusie van twee onderzoeken door Zhao et al die net gepubliceerd werden.

In het eerste onderzoek werd deze stelling getest bij 300 Chinese kleuters tussen drie en vijf, in het tweede onderzoek bij 323 kleuters in die leeftijdsgroep.

Het onderzoek past natuurlijk in het vele onderzoek dat momenteel gebeurt naar Growth Mindset, waarbij de eerste uitspraak eerder naar een fixed mindset zou verwijzen. De onderzoekers vermoeden dat de kinderen die hoorden dat ze slim zijn, niet willen afgaan bij een daaropvolgend spelletje en dus eerder zullen geneigd zijn vals te spelen. Let wel, deze onderzoeken bekeken het vrij onmiddellijke effect.

Check hier het eerste onderzoek (er is geen abstract aanwezig wegens short report)

Abstract van het tweede onderzoek:

The present research examined the consequences of telling young children they have a reputation for being smart. Of interest was how this would affect their willingness to resist the temptation to cheat for personal gain as assessed by a temptation resistance task, in which children promised not to cheat in the game. Two studies with 3- and 5-year-old children (total N = 323) assessed this possibility. In Study 1, participants were assigned to one of three conditions: a smart reputation condition in which they were told they have a reputation for being smart, an irrelevant reputation control condition, or a no reputation control condition. Children in the smart reputation condition were significantly more likely to cheat than their counterparts in either control condition. Study 2 confirmed that reputational concerns are indeed a fundamental part of our smart reputation effect. These results suggest that children as young as 3 years of age are able to use reputational cues to guide their behavior, and that telling young children they have a positive reputation for being smart can have negative consequences.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.