Lessen opnemen of niet in het hoger onderwijs?

Het wordt steeds vaker gedaan: lessen worden opgenomen zodat studenten die al dan niet aanwezig waren in de les de les kunnen voor de eerste keer bekijken of terug kunnen bekijken. Universiteiten investeren in degelijk materiaal, proffen laten zich al dan niet gewillig filmen en… wat is het effect?

Een studie die ik dit weekend op mijn Engelstalige blog plaatste werd zeer veel gelezen. Uit deze studie blijkt dat online lessen geen positief effect zouden hebben in vergelijking met offline lessen, integendeel. Studenten zouden minder slagen én het zou net voor leerlingen uit zwakkere milieus een groter negatief effect hebben. In een discussie over dit onderzoek via Twitter voegde Herman Van der Werfhorst dit onderzoek uit 2015-6 van Bos et al er aan toe:

Universities increasingly record lectures and make them available online for students. Though the technology to record these lectures is now solidly implemented and embedded in many institutions, the impact of the usage of recorded lectures on exam performance is not clear. The purpose of the current study is to address the use of recorded lectures in an authentic setting by focusing on the actual time spent on the usage of recorded lectures and the impact on lecture attendance and exam performance. The participants were 396 first-year university psychology students attending a mandatory course on biological psychology. During the course, student attendance to face-to-face lectures was registered and the viewing of the recordings monitored. Results revealed that a large amount of students used the recorded lectures as a substitute for lecture attendance. The group who uses recorded lectures as a supplement when developing a knowledge base score significantly higher on the assessment. When assessing higher order thinking skills, no significant differences were found between using recording lectures and attending lectures. This can be partly explained by relatively low predictive value either form of lectures have on exam performance.

De studie is kleiner dan deze die ik in het weekend besprak, maar is wel genuanceerd. En geeft dit interessant overzicht:

What is already known about this topic

  • Adoption of the use of recorded lectures is mainly based on teacher beliefs.
  • Students appreciate the availability of recorded lectures, which leads to higher course
    satisfaction.
  • Exact implications on lecture attendance and course performance are not clear.

What this paper adds

  • Our research analyses the use of recorded lectures in an authentic setting by focusing on the actual time spent on the usage of recorded lectures.
  • This paper provides insight in the effects of integrally recording lectures on lecture attendance, students’ usage of recorded lectures and their effects on exam performance.
  • This paper shows how much both types of lectures (online and face to face) contribute to the final course performance.

Implications for practice and/or policy

  • This paper shows that students use recorded lectures as a substitute for lecture attendance and not complementary.
  • The choice to either attend lectures or watch them online has no influence on final grades.

Dus: opnemen of niet? Ik heb geen eenduidig antwoord. De studie van Bettinger et al. suggereert het belang van face to faces meer dan de studie van Bos et al., maar gebeurde in een verschillende setting (veel studenten verschillende vakken en opleidingen in 1 universiteit bij Bettinger et al. maar niet enkel opgenomen lessen versus opgenomen lessen bij 1 vak in 1 opleiding aan 1 universiteit bij Bos et al.). Meer onderzoek is dus zeker nodig, maar tegelijk tonen deze studies voor de nodige voorzichtigheid, zeker bij specifieke doelgroepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.