Wablief, kleuterscholen hechten te veel belang aan leren? Een reactie op een krantenkop.

Kleutergewijs

De kloof tussen kansarme en kansrijke kleuters

“Kleuterscholen hechten te veel belang aan leren“, zo stond het onlangs letterlijk op het voorblad van De Standaard. Daarmee werd de mening vertolkt van enkele onderzoekers van de universiteit Gent. Ze volgden enkele kansarme peuters gedurende hun eerste maanden in de peuterklas, en stelden vast dat die kansarme peuters nauwelijks aan bod kwamen in rijke gesprekken. Dat is een probleem. Het heeft alles te maken met de kloof tussen kansarme en kansrijke kinderen die we in ons Vlaams onderwijs maar moeilijk kunnen dichten. Als het in het Nederlandse kleuteronderwijs lukt om die kloof een beetje te verkleinen, dan kunnen wij in Vlaanderen toch niet achterblijven. Dus wat kunnen we doen?

Verschillende voorstellen van de onderzoekers lijken me weloverwogen, maar met eentje ben ik het niet eens, en laat die nu net een krantenkop halen: de idee dat kansarme kleuters het beter…

View original post 575 woorden meer

Een gedachte over “Wablief, kleuterscholen hechten te veel belang aan leren? Een reactie op een krantenkop.

  1. De onderzoekers waren het ook niet eens met de titel. Zoals zo dikwijls is gekozen voor een titel die de aandacht trekt, maar niet de inhoud van het artikel dekt. De onderzoekers benadrukken net het belang van zorg, vinden het vreemd dat zorg en leren van elkaar worden gescheiden en pleiten ervoor om zorg en leren meer in overeenstemming te brengen. Kleuters kunnen bijzonder veel leren tijdens ‘zorgmomenten’ zoals wc-bezoek en fruitmoment. Dat is de boodschap van de onderzoekers. En ik ben het er helemaal mee eens. Zie ook: Minimaal Maxitaal en Maximaal Megataal: daar wordt net dezelfde boodschap gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.