Naar school gaan is niet genoeg als je er niets leert, zegt de Wereldbank

Vorige week verscheen een eerste WDR-rapport (World Development Report) van de Wereldbank dat enkel onderwijs als focus heeft, dank aan Stijn D’hert om me er op te wijzen. De onderstaande video vat het rapport samen:

De grote boodschappen zijn dus:

  1. Schooling is not the same as learning.
  2. Schooling without learning is not just a wasted opportunity, but also a great injustice.
  3. There is nothing inevitable about low learning in low- and middle-income countries.

Toen ik eerst de eerste titel zag, dacht ik dat het rapport anti-school was maar niets is minder waar. De grootste onderliggende boodschap in de video en het rapport is dat men leren moet kunnen zien (en dus meten) of dat anders naar school gaan weinig zin heeft. Het is een boodschap die haaks lijkt te staan op wat verschillende onderwijsdenkers vandaag bepleiten, het lijkt zelfs in de buurt te komen van wat Pasi Salhberg GERM noemt, Global Education Reform Movement. Zoals steeds is een balans hier cruciaal, want ik ben vrij zeker dat die zelfde onderwijsdenkers net ook het belang van dingen bijleren onderstrepen. Trouwens, een pleidooi voor effectieve onderwijsmethodes lijkt mij geen overbodige luxe, en effectief en affectief hoeven geen tegenstelling te zijn.

6 gedachten over “Naar school gaan is niet genoeg als je er niets leert, zegt de Wereldbank

  1. Dit doet me denken aan wat ik in een vorig leven eens schreef: “Elk jaar op 1 september kan men met absolute zekerheid voorspellen: zowat vijftien percent van de kinderen in onze Vlaamse basisscholen zullen het komende jaar op school geen enkele leerwinst boeken op het vlak van rekenen en/of taal. De reden is dat zij op 1 september reeds redelijk beheersen, wat ze verondersteld worden tegen 30 juni van het volgende jaar te ‘leren’. Dit zonder meer onthutsende feit kan nagenoeg elke Vlaamse school heel eenvoudig vaststellen. Het volstaat om aan het begin van het schooljaar de genormeerde testen van het leerlingvolgsysteem (LVS) van een jaar hoger af te nemen.”

    Zie http://eduratio.be/dta.html voor de situatie in Vlaanderen, waar scholen blijkbaar voor een heel pak leerlingen “a wasted opportunity” betekenen.

      • Dat is interessant! Want basisscholen hebben tenminste nog een LVS om op terug te vallen (ze hoeven alleen maar te beseffen dat ze het “boven niveau” kunnen inzetten), terwijl leerkrachten in het secundair onderwijs continu het wiel zelf moeten heruitvinden om het huidig niveau van leerlingen in kaart te brengen, en dat in elk domein… Welke leerkracht geschiedenis gaat in september na welke leerlingen zich al jaren verdiepen in het Oude Egypte, en biedt op basis van de resultaten een alternatief leertraject?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.