De VLOR zegt: start niet op 1 september 2018 met nieuw secundair onderwijs

Het zat al een paar keer in de nieuwsberichten die ik verzamelde bij de start van het schooljaar: door het uitblijven van een beslissing rond de nieuwe eindtermen is het een zeer slecht idee om met de nieuwe structuur van het secundair onderwijs te starten op 1 september 2018.

Minister Hilde Crevits maakte tegelijk bij het begin van het schooljaar duidelijk dat ze toch wil starten, zelfs als er geen nieuwe eindtermen zijn. Nu zegt ook de Vlaamse onderwijsraad dat dit niet mogelijk is:

Dit voorontwerp van decreet gaat over contouren en structuren zonder inhoud. Om het geheel te kunnen beoordelen en de nodige stappen te zetten om de opstart voor te bereiden, is zicht op die inhoud essentieel. Zonder zicht op het concept van de eindtermen, zonder definitieve versie van het overzicht van het studieaanbod en de inhoud ervan is dit onmogelijk. Bovendien is er nog geen zicht op allerlei andere aspecten die aan de uitvoering gerelateerd zijn en waarvan de overheid aankondigt deze nog via besluiten te zullen concretiseren. De ingangsdatum is bovendien om vele redenen problematisch voor de scholen. Zij hebben voldoende tijd nodig om keuzes te maken in functie van hun toekomstig schoolconcept en aanbod, alle organisatorische maatregelen te nemen die daarmee samenhangen, het schoolreglement aan te passen, informatie te geven aan ouders en leerlingen, …

De Vlor vraagt dan ook met aandrang om de ingangsdatum te herbekijken. (bron)

Waarom houdt de minister vast aan deze datum? Het is niet moeilijk om een link met de komende twee verkiezingsjaren te zien. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en die zijn dan weer een opstap naar de regionale en federale verkiezingen. Het is een opsteker als je kan zeggen dat het secundair onderwijs na meer dan een decennium discussie eindelijk hervormd gemoderniseerd is.

Maar de opmerkingen van de Vlaamse Onderwijsraad zijn niet van de poes. Even een concreet voorbeeld: een kern van de modernisering is verkennen, verdiepen en versterken naast een duidelijke basisvorming in de eerste graad. Maar de Vlor merkt op:

  • Het is niet te beoordelen wat de basisvorming moet inhouden, zonder dat er eindtermen zijn;

Ondertussen lees ik dat de partijen nog steeds geen akkoord hebben over de uitgangspunten van de eindtermen. Wat moet dan nog allemaal gebeuren?

  • Daarna moeten er op basis van de uitgangspunten eindtermen bepaald worden.
  • Stel dat er ondertussen eindtermen zouden klaar liggen in verschillende schuiven, dan nog moeten deze ook goedgekeurd worden,
  • daarna leerplannen gemaakt worden (al dan niet met expliciete opname van eindtermen naargelang het akkoord),
  • dan zullen er eventueel de nodige processen gevoerd worden (bijvoorbeeld omdat bepaalde koepels de eindtermen te gedetailleerd vinden en ze niet expliciet willen opnemen) ,
  • handboeken gemaakt worden
  • en iedereen moet dan ook nog voorbereid worden op die nieuwe eindtermen.

Een gedachte over “De VLOR zegt: start niet op 1 september 2018 met nieuw secundair onderwijs

  1. Pingback: Modernisering SO: ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen stelt nu dat 1 september 2018 onmogelijk is geworden | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.