Mijn klein eerbetoon aan prof. Marc Spoelders: “Wie zegt dat? Da ies!?

Vorig jaar werd ik gevraagd een bijdrage te schrijven voor de Bildungskalender. De spreuk die ik koos was de volgende:

Dit is de bijhorende uitleg:

De student kijkt bedremmeld. Enkele ogenblikken terug had hij nog met stellige zekerheid iets over onderwijs beweerd. Gevolgd door die bulderstem van professor Spoelders: “Wie zegt dat? Da ies!?”

Het is donderdagochtend, mijn tweede seminarie dat ik bij hem volg als pedagoog in spe aan de Gentse Universiteit. De eerste les, de week voordien, werd een beurtrol voor koffie zetten afgesproken. Elke week een andere student. Koffie is belangrijk.

En dan de lessen. Nouja, les? Voor sommige studenten en collega professoren lijkt dit niet op een les. Je moet een of twee teksten uit een enorme reader lezen en dan komt de bespreking in de les. Een discussie, met steeds weer die zelfde hamerende vraag ‘Da ies? Wie zegt dat?’

Ik herinner me hoe ik ooit een zeer positieve paper schreef over het sociaal-constructivisme. Gevolg: 2 kritische bronnen om te lezen, met vriendelijke groeten van Marc. Had ik een negatieve paper geschreven, ik kreeg andere bronnen.

Ik ben al lang niet meer die bedremmelde student, maar als ik vandaag soms een luis in de pels wil zijn, een onderwijskundige mythbuster dan is dat onder andere dankzij hem. Die vraag “wie zegt dat?” herhaal ik nu nog steeds bij studenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.