Even over onderwijseconomisch onderzoek

Het voorbije weekend merkte ik op sociale media dat sommige mensen verbaasd reageerden op een uitspraak van professor Wouter Duyck in de Zevende Dag op Eén dat één leesniveau stijgen op 7 jaar gepaard gaat met meer dan 6000 dollar hoger loon op later leeftijd.

Dit soort onderzoek duikt vaker op en terwijl je bedenkingen kan hebben bij het economisch redeneren binnen het onderzoek, toont het wel het belang van onderwijs aan voor ook de economie. Is het economische dan het enige belangrijke? Nee, natuurlijk niet. Er is nog veel meer, maar het wegzetten is ook niet slim, zo zijn er ook correlaties tussen inkomen en gezondheid, hoe lang mensen leven, enz.

De voorbije jaren is er een hele tak ontstaan van economisch onderzoek naar onderwijs. Een van de bekendste economen die zich met het onderwijsdebat heeft gemoeid is James Heckman. Ik las veel van dergelijke onderzoeken en vaak boeiend, maar ik moet Christian Bokhove wel gelijk geven als het bij sommige papers – voor alle duidelijkheid, niet bij niet deze – wel soms wat begint te lijken op een ‘fishing trip’, waarbij in enorme databanken naar mogelijke correlaties gezocht wordt die altijd wel te vinden zijn, maar niet noodzakelijk inzicht geven of echt wel relevant zijn.

Anderzijds: voor een nieuw wetenschappelijk werk dat ik aan het schrijven ben de voorbije dagen zeer veel niet-economisch onderzoek doorgenomen en die opmerking kan ook gelden voor ander onderzoek, waarbij ik wel moet toegeven dat ik me soms in de krochten van de wetenschap (lees predatory journals) bevond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.