“Meerkeuzevragen nemen toe. Maar hiermee kan je niet alles meten”

Gisteren verscheen mijn laatste column van dit jaar voor Radio1:

Het is weer die tijd van het jaar: de examens zijn er. In de praktijk nu al bij de leerlingen in het secundair onderwijs, maar ook in de hoofden van de studenten nadert de semesterstress. Rond examens zijn er momenteel twee tegenstrijdige bewegingen. Enerzijds willen we in onderwijs steeds vaker meer complexe compenties aanleren en evalueren. Daarom schrijven onze jongeren steeds vaker papers in het hoger onderwijs, zijn er geïntegreerde proeven en dergelijke meer. Maar aan de andere kant stijgt de schrik in onderwijs voor rechtszaken en andere betwistingen. Koppel dit aan de gestegen werkdruk door onder andere stijgende aantal studenten in hoger onderwijs en wat krijg je? De meerkeuzevragen nemen toe.

Ik heb zelf niks tegen multiple choice-vragen, maar het is duidelijk dat je hiermee niet alles kan meten. Bij elk doel hoort de juiste examenvorm.

Gelukkig zijn er vandaag nieuwe initiatieven die proberen om ook voor meer complexe doelen betrouwbare en liefst ook een snelle evaluatie mogelijk te maken. Zo is er bijvoorbeeld D-Pac, een initiatief van Imec en de Universiteit van Antwerpen. Samen ontwikkelden de onderzoekers een online tool voor wat we ‘comparative judgement’ noemen. Bij comparative judgement krijgt een groep van beoordelaars telkens 2 taken te beoordelen waarbij ze vrij snel moeten beslissen welke van de 2 taken de beste is. Dit wordt enkele rondes gedaan waardoor je een steeds verfijndere volgorde krijgt van de slechste taak tot de beste. Hoe kan je nu weten welke punten een taak verdient? Tussen de verschillende taken zitten ook anker-taken. Dit zijn taken waarvan verschillende experts zeggen: dit is een 12 of dit is een 15 op 20.

Ondertussen gebeurde zowel in het Verenigd Koninkrijk alsook in ons land verschillende onderzoeken naar hoe betrouwbaar de beoordelingen zijn, en de resultaten zijn veelbelovend. In afwachting van deze nieuwe beoordelingsvorm nog een boodschap voor alle leerlingen, studenten en beoordelaars van de examens: veel sterkte en succes!

Een gedachte over ““Meerkeuzevragen nemen toe. Maar hiermee kan je niet alles meten”

  1. Voor problemen met multiple choice, zie ook dit zonet verschenen artikel:
    Smith, M. D. (2017). Cognitive Validity: Can Multiple-Choice Items Tap Historical Thinking Processes? [Article]. American Educational Research Journal, 54(6), 1256-1287. doi: 10.3102/0002831217717949

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.