Wil de ‘echte’ master opstaan?

Een stukje geschiedenis: na Bologna voerden de deelnemende landen een bama-structuur in, bachelors en masters werden de norm. Maar bij de invoering van deze structuur was er een kleine regio die besliste het toch nog anders te doen. Ze maakten een onderscheid tussen professionele bachelors (aan hogescholen) en academische bachelors (aan de universiteiten). Wil je van de professionele bachelor naar een master, moet je een schakelprogramma doen terwijl de academische bachelor onmiddellijk toegang geeft tot de masteropleiding.

Van dag 1 kon je dit systeem omzeilen als je er wat kilometers en geld voor over had: je studeerde als professionele bachelor aan een master in Nederland. Deze week bleek de Nederlandse Fontys-hogeschool in Vlaanderen een afdeling te hebben geopend om Vlaamse studenten deze omzeiling dichtbij aan te bieden. De Vlaamse hogescholen knarsetanden. Zij mogen dit niet. De inhoud van de Fontys-master – die zich richt op inclusie en zorg binnen onderwijs -bieden ze wel aan als ba-na-ba, bachelor na bachelor. Ook die leidt tot wat meer loon, maar… bestaat nergens in het buitenland die wel masters kennen.

Ondertussen maakten twee hogescholen bekend dat ze via een samenwerking met een Nederlandse instelling zelf ook vanaf volgend jaar een professionele master aan te bieden. En opeens hebben we wel veel verschillende masters.

 • Er is de ‘oer-master’, de academische master zoals je wil die aan de universiteit aangeboden wordt.
 • Er is de educatieve master waar nu aan gewerkt wordt, die het mogelijk moet maken om sneller leerkracht te worden aan de universiteit.
 • De master in de kunsten, de enige master die wel al aan hogescholen kan behaald worden in hun Schools of Arts (zie oa hier).
 • En dus nu ook professionele masters via de omweg via Nederland.

Over de educatieve master vloeide er al de nodige opinie-inkt, omdat oa historici en taalkundigen vrezen dat de kwaliteit van de masters die lesgeven achteruit zullen gaan. Zelf hoop ik vooral dat de educatieve masters niet beperkt zullen blijven tot het schrappen van een paar meer academisch gerichte vakken en deze vervangen door vakken en stages van de huidige academische lerarenopleiding.

Voor alle duidelijkheid: in het buitenland zullen deze vier masters gezien worden als… master en wellicht alle vier als echte master. En dat buitenland is niet onbelangrijk. Studenten die bijvoorbeeld als bachelor in het onderwijs afstuderen in Vlaanderen komen vaak in het buitenland in de problemen omdat hun diploma niet als het resultaat van een volwaardige opleiding gezien wordt waardoor ze zelf nog er een jaar extra moeten studeren om te mogen les geven los van de vraag of ze dat extra jaar inhoudelijk nodig hebben (Lees hier tussen de lijnen: mijn stelling is dat veel van onze bachelors even goed of zelfs beter presteren dan sommige masters in het buitenland).

2 gedachten over “Wil de ‘echte’ master opstaan?

 1. Beste Pedro

  Dank voor deze bijdrage en de fantastische schrijfsels die onderwijs nog boeiender maken.

  Ikzelf ben zo’n Vlaamse praktijkmaster uit Nederland ‘Master SEN Talentontwikkeling en excelleren’. Ik kan jou garanderen dat een dergelijke opleiding van hoge kwaliteit is en de kracht heeft om theorie te verbinden met de praktijk. Iets waar we heel veel nood aan hebben in ons onderwijs. Academische masters kunnen dit vaak moeilijker, iets wat ik dagelijks ervaar in mijn job als onderwijsinspecteur. Dus zeker opletten met te snelle conclusies over het niveau van onze bachelors tegenover de sterke praktijkmasters uit Nederland. Ik kan je garanderen dat een kleuteronderwijzer-praktijkmaster een enorm sterke invloed heeft op haar kleuters én op de collega’s en het hele schoolteam.

  Vriendelijke groeten

  Dirk Van den Bossche

  Bachelor-banaba schoolontwikkelaar-praktijkmaster

  • Beste Dirk,
   ik had het niet concreet over die master met mijn opmerking. Ik heb de voorbije jaren genoeg masters uit het buitenland (en nee, had het dus niet over Nederland) ontmoet die na 5 jaar studeren niet aan het niveau van onze bachelors kwamen als lesgever.
   bye,
   Pedro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.