Correlatie en causaal verband en smartphones

Vandaag in onder andere Humo en De Morgen staan artikels over smartphones en kinderen met de nodige waarschuwingen. De aanleiding voor deze artikels is het werk van onder andere Jean Twenge dat ik enkele maanden geleden ook al hier bracht. De Morgen brengt gelukkig ook Peter Nikken die de nodige duiding en relativering geeft, maar laten we kijken naar wat Twenge zelf stelt.

Het onderzoek waaruit blijkt dat jongeren later volwassen worden omdat ze vanalles uitstellen is interessant. Maar wat hier beschreven wordt in Humo is een correlatie, 2 of meerdere dingen die samen voorkomen:

Wat hier staat is een sterk vermoeden van Twenge eerder dan dat haar data dit bewijst als zekerheid. In haar boek en de opinie in The Atlantic haalt ze ook feller uit dan in wetenschappelijk werk. Wil dit nu zeggen dat we niet moeten nadenken over smartphone gebruik? Zeker wel, onder andere rond slaap is er echt wel de nodige evidentie dat we met problemen zitten. Maar er is ook iets anders: het is belangrijk dat we nadenken over deze evoluties die Twenge wel degelijk ziet en kijken wat deze kunnen betekenen voor onze samenleving. Als kinderen en jongeren bijvoorbeeld later volwassen worden, lees ook later verantwoordelijkheid leren nemen, wat betekent dat voor onderwijs bijvoorbeeld? Of ook: wat zin andere mogelijke oorzaken, angst van ouders bijvoorbeeld? Of nog: moeten we sommige van deze evoluties goed of slecht vinden en indien het laatste: er iets aan doen?

Vrij vertaald: het is dus een pak complexer dan enkel te kijken naar de smartphone…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.