Pas Op de Plaats (POP) Innovatie

Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

Deze blog, oorspronkelijk geschreven als column in DaltonVisie, beschrijft een van mijn grootste problemen met ‘onderwijsinnovatie’, namelijk het idee dat wij altijd iets nieuws moeten bedenken of ontwikken (e.g., een leeromgeving, een programma, een visie,…). Het is alsof men écht denkt dat stilstaan achteruitgang is, terwijl alleen als je stil staat bij iets kan daarover reflecteren, daar van leren, en uiteindelijk iets goed doorgronden (metacognitie dus).

Wat volgt is een pleidooi voor wat ik al jaren Pas Op de Plaats Innovatie (POP-innovatie) noem oftewel het stilstaan bij wat reeds ontwikkeld is om goed te kijken / onderzoeken hoe de mogelijkheden daarvan optimaal kan benutten.

Wij in het onderwijs lijken bevangen te zijn door een volkswijsheid (mijns inziens ooit verzonnen door een slimme reclameschrijver), namelijk dat stilstaan achteruitgang is. Het geloof hierin wordt gevoed door de overheid die steeds aankomt met nieuwe innovatie-initiatieven (denk aan het Studiehuis of Onderwijs2032), het…

View original post 595 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.