Eigen creativiteit verslaat uitgewerkte lesactiviteiten

Als je de titel leest van de post, verwacht je wellicht niet deze belangrijke paragraaf: “Dus concrete doelen in een concrete leerlijn, hoge intensiteit, kleuters observeren vanuit die concrete doelen, ideeën voor scaffolding (extra ondersteuning – extra uitdaging), collectief professionaliseren, en de motivatie van autonomie en creativiteit.” Daarom helemaal lezen :).

Kleutergewijs

Dat is een titel naar jullie hart, vermoed ik, creatief als jullie zijn. Lees door, want zoals dat ook bij krantenkoppen gaat, zijn de echte feiten altijd iets genuanceerder.

5.000 Deense kleuters (Bleses et al.,2018)

Ik wil het hebben over de uitkomst van een groot Deens taalonderzoek om bij 5.000 kleuters de mondelinge taalvaardigheid en de beginnende geletterdheid te verhogen. Zo’n grootschalig project, dat is wat voor ervaren mensen: bekende Amerikaanse onderzoekers en ervaren Deense onderzoekers werkten samen. Ze vroegen zich af of ze hun eerdere successen ook op grote schaal konden herhalen.

Je zou nu denken dat zulke experts perfect weten wat de belangrijkste ingrediënten van hun eerder successen zijn. Maar zelfs voor hen is het soms maar gissen. Elk taalproject bevat immers een mix van diverse ideeën waarvan we geloven dat ze de taalontwikkeling van kleuters positief beïnvloeden. Achteraf is het heel moeilijk te achterhalen welke component nu het…

View original post 685 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.