Is het M-decreet een pyrrusoverwinning voor inclusie?

Vandaag lekte in de kranten een vernietigend rapport over het M-decreet dat ondertussen 2,5 jaar ingevoerd is. Het rapport is behoorlijk vernietigend, al zijn er ook verzachtende omstandigheden omdat de bevraging gebeurde 6 weken ver in de invoering van de nieuwe ondersteuningsnetwerken. Een invoering die er kwam omdat er al veel mis bleek te gaan, maar die ook door late besluiten holder de bolder moest doorgevoerd worden.

Wat misschien weinig mensen over mij weten, is dat ik als student en bij het begin van mijn carrière aan de Arteveldehogeschool nauw betrokken was bij verschillende initiatieven rond inclusief onderwijs. De idee dat iedereen recht heeft op goed onderwijs, blijft voor mij een belangrijk uitgangspunt. De discussie kan wel gaan over wat dat goed onderwijs dan wel kan zijn.

Een ding lijkt nu vaak zeker: wat vele kinderen via het M-decreet vandaag krijgen, is niet per se synoniem met goed onderwijs. Ik zei het anderhalf jaar geleden al in beperkte kring en mijn vrees lijkt uit te komen: voor mensen die pro inclusief onderwijs zijn, lijkt het M-decreet meer en meer op een pyrrusoverwinning. De roep om weer meer buitengewoon onderwijs klinkt steeds luider in opiniestukken en open brieven. Er is minstens een partij waarvan politici hier openlijk al herhaaldelijk voor pleitten.

Laat het duidelijk zijn: de tijd dringt. Niet alleen voor alle kinderen, ouders, leerkrachten, ondersteuners én directies die vandaag geconfronteerd worden met moeilijke omstandigheden, maar ook voor iedereen die voor inclusief onderwijs wil gaan. En neem van mij aan, de kans dat de omstandigheden ook steeds moeilijker zullen worden door onder andere stijgende lerarentekorten is reëel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.