De OESO breidt zijn onderwijsonderzoek gestaag uit (en niet iedereen is daar even blij mee)

De meeste mensen kennen PISA als het bekendste onderwijsonderzoek van de OESO, sommigen zullen de volwassen versie kennen PIAAC, en er is ook de bevraging van leerkrachten en directies, TALIS. De OESO doet nog verschillende andere onderzoeken en er zijn nu twee extra ‘lagen’ aangekondigd.

De eerste laag slaat op een verdieping bij TALIS waar men nu ook video-onderzoek wil toevoegen. Via analyses van klasobservaties wil men nog beter begrijpen wat in de klas gebeurt. Behalve dat men iets heel innovatief noemt, terwijl dergelijk onderzoek wel al langer bestaat, zou je hier niet veel op tegen kunnen hebben. Toch vermoed ik dat er hier ook kritiek kan en zal komen in de long run. De open brief die eerder al verscheen tegen PISA had het onder andere over de enorme invloed die de OESO heeft op het curriculum en indirect op de pedagogisch-didactische aanpak. Die opmerking kan je wellicht hier ook maken.

Over een tweede onderzoek is er nu al wat deining ontstaan. In het SSES-onderzoek wil men de ‘social and emotional skills’ van kinderen op 10 en 15 jaar monitoren:

Wat is de verwachte output?

  • a set of validated international instruments to measure social and emotional skills of school-aged children
  • a dataset with information on the level and spread of social and emotional skills of children at ages 10 and 15, obtained from multiple sources, and accompanied with a wide scope of background and contextual variables
  • an improved understanding amongst policy-makers, education leaders, teachers, parents and other stakeholders on the critical role of social and emotional skills and the types of policies and practices that support the development of these skills
  • an improved understanding of whole child development, specifically as it relates to the development of social and emotional skills of children and youth

In tijden waar gesproken wordt om holistisch naar een kind te kijken, lijkt dit logisch. Een blogpost die massaal gedeeld werd, gaat echter in tegen het onderzoek, onder andere omdat het sterk zou leunen op de Big Five-persoonlijkheidstheorie en andere theorieën zoals Grit of Growth mindset zou negeren. Ik neem die commentaar er even uit omdat ik hier de OESO wel begrijp en tegelijk zelf daardoor een andere kritiek wel deel. The Big Five is een van de weinige echt onderbouwde persoonlijkheidstheorieën, al zou je misschien nu beter de opvolger gebruiken. Grit en growth mindset zijn weliswaar populair, maar momenteel niet onomstreden en zeker niet van het niveau van The Big Five. Mijn kritische vraag is wel hoezeer iets nature of nurture is qua persoonlijkheid en waarom de OESO dit per se moet meten en instrumenteren en hoe ver de conclusies en aanbevelingen naar beleid dan zullen ingrijpen.

Zelf vind ik beide onderzoeken dus wel degelijk interessant qua data-verzameling en als aanvulling bij wetenschappelijk onderzoek, al heb ik vragen bij de mogelijke gevolgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.