Smartphone op school verbieden of niet?

Dit opiniestuk verscheen gisteren op de website van Knack.

Ik weet niet of u het al merkte, maar onze houding tegenover technologie lijkt snel te veranderen. Waar we vijf jaar geleden nog massaal hoera riepen bij disruptie en leken te denken dat de sky the limit was, leven we nu in een tijd waarin Facebook zich quasi constant moet excuseren en waar we massaal vragen beginnen te stellen bij wat technologie allemaal voor ons doet en vooral misdoet.

Diezelfde evolutie zie ik ook bij het denken over technologie op school. Als een paar jaar geleden we een hogeschool zagen die zichzelf in de markt zette als de hogeschool met de laptop, maakt diezelfde hogeschool vorig jaar weer het nieuws omdat ze in bepaalde lessen de laptop zouden verbieden. De iPad-scholen van Maurice De Hond in Nederland zitten ondertussen in slecht weer en vandaag kwam er de oproep van professor Lieven De Marez voor een smartphoneverbod op school. Frankrijk lijkt hem voor te gaan. President Macron beloofde een dergelijk verbod al voor de verkiezingen en houdt nu woord.

Nu, voor het milderen van mobiele technologie op school zijn er goede argumenten te vinden. Er was al eerder het onderzoek van Stijn Baert en collega’s dat het negatieve effect van smartphones bij studenten aantoont, we weten dat notities nemen op laptop slechter is dan noteren op papier én dat studenten in de buurt van een student met een laptop slechtere scores kunnen behalen omdat ze meer afgeleid zijn. Mijn goede vriend en collega-onderzoeker Paul Kirschner omschreef daarom de laptop in de aula als het nieuwe meeroken.

Maar… er zijn ook genoeg onderzoeken die de meerwaarde aantonen van (mobiele) technologie op school. Een overzichtsrapport van het Amerikaanse NBER van vorig najaar toont dat bijvoorbeeld gepersonaliseerde herhaling voor positieve leereffect kan zorgen. Het rapport toont verder dat bij de meeste andere toepassingen er zowel positieve als negatieve effecten mogelijk zijn. Het gaat erover hoe en waarom technologie gebruikt wordt.

En dat geldt bij uitbreiding van het al dan niet toelaten van technologie in de klas. Zijn er momenten waarbij technologie beter gebannen wordt? Zeker. Is een complete ban aangewezen? Om jongeren gezond te leren omgaan met technologie lijkt dit ook niet de aangewezen weg.

Het klinkt misschien als een boutade, maar het klopt: het grootste voordeel van de huidige mobiele technologie is dat je het kan wegstoppen. Neem de oude computerklassen. Leerkrachten moesten hopen dat er eentje vrij was, en als je de computers 15 minuten nodig had, stonden ze de rest van de tijd vaak in de weg. Nu kunnen we leerlingen en studenten de opdracht geven iets op te zoeken – zoekvaardigheden zijn belangrijker dan ooit – en daarna vragen terug te focussen en daarom alle technologie weer op te bergen tot ze het weer nodig hebben. En in tegenstelling met vroeger moeten we dan niet vijf minuten wachten tot het ding opgestart is.

Maar… onze eigen data van een onderzoek dat we deden aan de Arteveldehogeschool toont dat het vlees van de smartphonegebruikende student soms zwak is. 1 op 4 kon zich bij een verbod toch niet inhouden. Hier is een leerproces nodig waaraan we wellicht collectief in onderwijs moeten werken: weten wanneer we technologie kunnen gebruiken en weten wanneer technologie leren en samen leven hindert. En ja, misschien moeten we op school ook aanleren hoe we weer meer kunnen focussen of heeft u deze tekst kunnen lezen zonder onderbreking?

 

3 gedachten over “Smartphone op school verbieden of niet?

  1. Pingback: Blog – KUNPORTI

  2. Goede analyse, en ik zou zeggen: het is de taak van het onderwijs om leerlingen te leren omgaan met digitale hulpmiddelen en mediawijs te maken. Dat bereik je niet door categorisch die hulpmiddelen te verbieden. Overigens, ook niet onbelangrijk, docenten zouden moeten leren om digitale hulpmiddelen in te zetten daar waar ze echt meerwaarde hebben voor het onderwijs en het leren van leerlingen. En dat is wellicht op meer momenten dan onwetendheid nu doet vermoeden.
    En ja, ik heb je stuk in één keer uit gelezen Pedro..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.