Belang van leerkrachten blijkt uit nieuw Microsoft-onderzoek

BETT in Londen is weer achter de rug en de nodige aankondigingen hebben we gehad, maar er was ook in de schaduw van BETT een onderzoek van Microsoft in samenwerking met McKinsey dat wel een opvallende tendens bevestigde. Uit een bevraging van zowat een 2000 leerlingen over leren en de toekomst van leren, aangevuld met 2000 leerkrachten en interviews met ‘global thought leaders’ (tja), kwam men uit op een paar dingen die je zowat kan verwachten zoals het belang van gepersonaliseerd leren (tiens, iemand verbaasd als dit al een tijdje de focus is van de meeste tech-bedrijven).

Maar een van de meer belangrijke inzichten uit het onderzoek hoort bij een tendens die ik al een tijdje merk, ook bij de tech-bedrijven. Hier heet het: de leerlingen willen wel personalisatie maar geen automatisatie. Uit dit onderzoek blijkt namelijk ook weer het belang dat leerlingen hechten aan… leerkrachten.

Er was eerder al een gelijkaardige boodschap van IBM, Pearson en er was ook een post op Singularity Hub die stelde dat onderwijs de moeilijkst te automatiseren sector is. Daarom zie je nu de focus op ondersteunen eerder dan vervangen van leerkrachten.

Voor alle duidelijkheid: ik kreeg de kans om voor BETT met enkele mensen van Microsoft te babbelen en dit is mijn eigenzinnige selectie uit het gesprek samen bekeken met andere bronnen. Een ander element dat ik uit het gesprek onthield was hoe ze vandaag willen inzetten op inclusie met tools die kinderen met beperkingen kunnen helpen, zo zag ik al eerder van hen Powerpoint voor blinden.

Een gedachte over “Belang van leerkrachten blijkt uit nieuw Microsoft-onderzoek

  1. Als ICT-docent werk ik veel met digitale middelen en leerlingen ervaren dit als prettig omdat ze zo in hun eigen tempo kunnen werken en instructies kunnen herhalen zonder dat anderen dit horen, maar ze leren het meeste van feedback. De enthousiasmering die je als docent geeft en het compliment en de vraag om ze kritisch te laten reflecteren zijn essentieel voor begrip, context en motivatie. Ook als de ‘docent’ een medeleerling is, die samenwerkt in een werkvorm die de docent overziet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.