Wat verandert er voor het Deeltijds Kunstonderwijs?

We beseffen het niet vaak, maar in Vlaanderen hebben we iets vrij unieks met ons deeltijds kunstonderwijs. Gisteren werd een nieuw decreet gestemd in de commissie onderwijs en in een persbericht somt minister Crevits op wat er zoal verandert:

In Vlaanderen volgen 184.000 jongeren en volwassenen les in het Deeltijds Kunstonderwijs. Zij krijgen les van 5218 leraren. Vlaanderen investeert bijna 240 miljoen in deze onderwijsvorm. Het Deeltijds Kunstonderwijs krijgt daarvoor een open-end financiering. Dit betekent dat de academies voor elke extra leerling extra middelen krijgen. De Vlaamse Regering heeft in een extra injectie van 3,4 miljoen euro voorzien. Vanaf volgend schooljaar wordt na bijna 30 jaar een nieuw decreet van kracht. Een decreet dat onze academies alle kansen wil geven om verder te groeien en vol zelfvertrouwen naar de toekomst te kijken.

Belangrijke nieuwigheden

  • Academies die dat wensen kunnen vanaf 1 september 2018 ook muziek- en woordinitiatie aanbieden aan 6-jarigen;
  • Kennersopleidingen: een concertganger of theaterliefhebber kan zich in historische of actuele tendensen van de muziek of het theater verdiepen zonder zelf een instrument te moeten bespelen of te acteren;
  • Leerlingen kunnen in elk domein een vervolmakingscursus volgen na het afstuderen;
  • Betere combinatie mogelijk tussen opleiding aan academie, werk, studies en gezin
  • Samenspel hoeft niet altijd in de academie, maar kan bijvoorbeeld ook bij de plaatselijke harmonie.
  • Nieuwe richtingen zoals cabaret en comedy, urban dance, kleinkunst, ….

Einde van programmatiestop

Na 7 schooljaren wordt de programmatiestop afgeschaft. Een academie kan zelf bepalen hoe haar aanbod eruitziet als ze voldoet aan de programmatienormen. Dit hangt van verschillende factoren af zoals het lokaal cultureel erfgoed. Bij de vernieuwing van het aanbod of de oprichting van een academie moest nu telkens een lijvig aanvraagdossier aan de Vlaamse Regering worden voorgelegd. Deze belangrijke vereenvoudiging zorgt voor minder planlast in het kader van Operatie Tarra.

Inschrijvingsgelden

De inschrijvingsgelden blijven laag en worden ondergebracht in 4 categorieën:

  • Volwassenen (+25 jaar) : 307 euro
  • Volwassenen (+25 jaar) verminderd tarief of jongeren (18-24 jaar) : 129 euro
  • Kinderen (6-18 jaar) : 65 euro
  • Kinderen (6-18 jaar) verminderd tarief : 42 euro

Samenwerking met scholen versterken

In Vlaanderen zijn er 1,2 miljoen leerplichtige leerlingen. 135.598 van hen volgen een opleiding aan de academie. De academies bereiken dus ongeveer 10 procent van de schoolgaande jeugd. Een manier om nog meer leerlingen te bereiken is via de scholen. Vandaag werken er al academies samen met scholen in tijdelijke projecten muzische vorming en kunstinitiatie. Die samenwerking wordt met het nieuwe decreet versterkt. Leraren van de academie zullen in de lessen muzische vorming in de basis- of de secundaire school lesgeven. Dit is vooral van belang voor maatschappelijk kwetsbare leerlingen die minder vertrouwd zijn met het Deeltijds Kunstonderwijs. Het budget voor deze samenwerking stijgt van 1,9 naar 4,4 miljoen euro zodat er op termijn 277 samenwerkingen tussen academies en scholen zullen plaatsvinden.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Ons kunstonderwijs is springlevend. De academies spelen een belangrijke rol in het in stand houden van de rijke culturele kunstminnende traditie in Vlaanderen. Na 28 jaar hebben de 168 academies een eigen decreet dat hen veel vrijheid, autonomie en een mooie toekomst biedt om een aanbod uit te tekenen op maat van hun publiek en het lokale culturele leven. De kenners- en vervolmakingsopleidingen, een aanbod vanaf 6 jaar voor alle domeinen, een aanbod op maat en flexibele uren zijn een zijn nieuw. Vanaf volgend schooljaar kan elke academie hiermee aan de slag samen met de 184.000 leerlingen en ruim 5200 leraren.”

Het decreet is nu goedgekeurd in de commissie onderwijs in het Vlaams parlement en zal binnenkort in het parlement ter stemming worden voorgelegd.

Gisteren kreeg ik een pertinente vraag via Twitter die ik niet direct kan beantwoorden. Je kan in de perstekst lezen “Leraren van de academie zullen in de lessen muzische vorming in de basis- of de secundaire school lesgeven”. De bedoeling om zo dichter bij moeilijke bereikbare kinderen te raken is helder en nobel, maar hoe verhoudt zich dit tegenover de (huidige) leerkrachten muziek en plastische opvoeding? Aan de andere kant, lijkt het me sterk dat dit over een complete vervanging gaat, als je naar het budget kijkt. Het zal wel wellicht nog meer een discussie worden als de eindtermen concreter worden net als het aandeel van kunst en cultuur daarin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.