Even over de vrijheid van onderwijs, de vluchtheuvel en Theo Francken

Vanavond is er De Monitor op de Nederlandse televisie en ik deelde eerder op Twitter de aankondiging van de uitzending van vanavond met de boodschap dat het voor de nodige discussies kan zorgen:

Wist ik toen veel dat die discussie twee dagen eerder zou uitbreken in Vlaanderen. Van wat ik begrepen heb uit de voorbeschouwingen bij de uitzending stelt Teun en co zich vragen bij hoe makkelijk een school kan opgericht worden en focussen ze zich specifiek op democratisch onderwijs (verwant aan wat bij ons Sudbury heet). Als ik wat verder lees, zie ik vooral vragen bij de weinige kwaliteitscontrole die er vandaag bestaat bij privé-scholen.

Ook in Vlaanderen kan bij wijze van spreken elke Teun ook een school stichten, waarbij we soms wel nogal aparte regelingen hebben waarbij alle leerlingen in feite thuisonderwijs genieten, maar toch samen op een privé (lees niet-gesubsidieerde) school zitten.

Het viel me de voorbije 2 dagen op hoe snel mensen dit recht op het starten van een eigen school als een probleem zien als 2 leden van de NV-A aangeven dat ze (ooit) een school willen oprichten. Eerlijk? Ik snapte niet goed wat het nieuws was. Theo Francken zegt dit al jaren en toen ik met De Morgen Michaela bezocht, noemden we het zelfs de school die Theo Francken wellicht wil oprichten. Dat Koen Daniëls met gelijke gedachten speelt, is voor mij ook niet nieuw. Hoorde hem dit ooit eerder al zeggen in een debat. Dat beide heren pedagoog zijn, zal er wellicht iets mee te maken hebben. Alhoewel dat veel nieuwe scholen niet door pedagogen opgestart worden (en deze pedagoog het wellicht ook nooit zal doen).

Het doet er in deze niet toe wat ik vind van mensen die Sudbury scholen oprichten, noch wat ik vind van Michaela, noch wat ik vind van Theo Francken. Het is gewoon een grondwettelijk recht. Als we dit recht beperken omdat er een school opgericht wordt waarin we niet geloven of omdat de oprichters een andere mening hebben dan wij, dan is het een de facto opgeven van de vrijheid van onderwijs.

Een paar jaar geleden werd ik gevraagd door de mensen van het Steiner-onderwijs of ik wou spreken op hun viering. Ik heb hen toen herhaaldelijk gevraagd of ze dat wel zeker waren. Het sierde hen dat ze me uitnodigden en zelfs aanmoedigden kritisch te zijn. Ik heb toen gemeend gesteld dat ik geen fan was, maar hen wel bewonderde voor de overtuiging waarmee ze goed onderwijs willen invullen volgens hun inzichten. Ik gaf ook aan dat ik methodescholen als zweeppartijen beschouw, zweeppartijen die het reguliere onderwijs verplichten aan zelfonderzoek te doen en mee in beweging zetten naar vaak een meer gematigde versie van wat je in sommige methodescholen kan zien.

Komen we bij de vraag van De Monitor. Zelf denk ik dat een school moeten kunnen oprichten volgens een eigen visie, belangrijk blijft, maar dat de kwaliteitsgarantie hierin cruciaal is, zelfs al is het onderwijs niet gesubsidieerd. Maar ik schrijf dit in het volle besef dat dit een moeilijke evenwichtsoefening is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.