Na #pano over het basisonderwijs

Gisteren zond Pano deze rapportage uit over het basisonderwijs. De voorbije dagen zat ik met heel veel mensen samen rond het Antwerpse onderwijs waar veel van de problemen nog net een graadje groter zijn qua schaal.

Een dergelijke rapportage en dergelijke gesprekken geven me altijd dubbele gevoelens. Aan de ene kant ben ik blij dat mensen zien wat onderwijs vandaag is. Anderzijds zien we de inschrijvingen in de lerarenopleidingen jaar na jaar dalen en is dergelijk nieuws niet van die aard om mensen te motiveren om voor deze nog steeds ook zeer mooie en belangrijke job te kiezen.

Ik vermoed dat na deze rapportage er ook nog discussies zullen komen over te veel nadruk op zorg, te weinig nadruk op leren, te veel differentiatie of net te weinig. Dat is voor een andere keer, er is iets anders dat waard vermelden is en dat misschien te onderbelicht bleef in Pano.

Ik postte deze oude blogpost gisteren op Twitter waar uit blijkt dat naast de stijgende complexiteit, ook de ondersteuning van jonge leerkrachten een belangrijk probleem is. Nergens krijgen zo vaak onervaren leerkrachten de moeilijkste groepen.

In de rapportage werd door de jonge leerkrachten hard uitgehaald naar de lerarenopleidingen. Ik weet dat veel van mijn collega’s echt goed werk leveren (onder ook steeds moeilijkere omstandigheden), maar de onder andere door het probleem dat ik net aankaartte, is de praktijkshock vaak enorm.

Een rapportage zoals #pano kan enkel een positief effect hebben als het mensen en politici in beweging kan zetten om aan dit alles iets te veranderen. De voorbije dagen, maanden en weken heb ik gemerkt dat die wil er vaak wel is, maar dat de daden vaak te lang uitblijven zeker nu de we in twee verkiezingsjaren zitten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.