Over Facebook en onderwijs…

Deze ochtend lees ik in oa De Volkskrant dat het misschien een goed idee is om Mark Zuckerberg te vervangen aan het hoofd van Facebook. Het bedrijf is al een tijdje in zwaar weer door onder andere Cambridge Analytica en elke dag lijkt het schandaal nog meer uit te diepen.

Maar er is meer. Een klein greep:

Beeld je even in dat 1 school dit allemaal zou doen. Meelezen wat kinderen tegen elkaar zeggen, gegevens van leerlingen doorverkopen, onethische experimenten doen op hun leerlingen en ik wil niet even nadenken over de veiligheid in het gedrang brengen door pesten toe te laten om nog meer leerlingen aan te trekken.

En dus is Mark Zuckerberg de meest aangewezen persoon om het Amerikaanse onderwijs te redden. Ok, dat denk ik niet, dat denkt hijzelf. Maar hij is niet alleen. De voorbije jaren hebben veel helden van Silicon Valley naar onderwijs gekeken, met Bill Gates als grootste donor en spelverdeler. Niet dat het succesverhalen zijn gebleken, integendeel. Oja, beide heren willen vooral inzetten op gepersonaliseerd onderwijs. Op gevaar af van ‘guilt by association’, zou me dit toch verontrusten op basis van hun huidig track record.

En ondertussen reizen nog steeds massaal bedrijfsleiders naar Silicon Valley en is disruptie voor mij een jeukwoord, maar voor velen nog steeds het nec plus ultra waarbij met gulzige ogen naar onderwijs gekeken wordt.

Ik wil de huidige tech-lash niet voeden en wil zeker technologie niet bannen in onderwijs. Maar voorzichtig zijn met sommige bedrijven, filantropen, denkers en roeptoeters? Dat is misschien geen slechte optie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.