Nieuwe PISA in Focus: pleit de OESO voor minder internetgebruik bij jongeren?

Er is een nieuwe PISA in Focus met als centraal thema de vraag hoe het internetgebruik van de bevraagde 15-jarigen evolueerde tussen 2012 en 2015. En er zit een aparte vraag in de conclusie op het einde van het rapport.

Wat valt op?

  • Between 2012 and 2015, the time that 15-year-olds reported spending on the Internet increased from 21 to 29 hours per week, on average across OECD countries.
  • In 2015, socio-economically disadvantaged students reported spending about two hours more per week on line than advantaged students, on average across OECD countries.
  • In every school system, students who reported using the Internet more frequently scored lower in science than students who reported using the Internet less frequently. However, on average across OECD countries, 15-year-olds who used the Internet moderately scored above students who never used the Internet or who used it more intensively.

Opgelet: dit zijn allemaal correlaties, maar het ligt wel in de lijn van ander, eerder onderzoek. Vooral het groter internetgebruik bij kinderen uit gezinnen met lage SES valt op.

De conclusie van de OESO:

Students everywhere are spending more and more time connected to the Internet, both at and outside of school, and Internet use among disadvantaged students is increasing exponentially. While this may have been good news a decade ago, today it may be a mixed blessing: evidence suggests that digitally connected students perform worse academically, particularly when they use the Internet intensively on school days, and extreme Internet users report lower levels of well-being. There are innovative, efficient and promising ways in which digital technologies are being used in education, but until they become the norm, it may be tempting to adopt the Korean approach: spend a moderate amount of time on the Internet, and even less on school days.

Uit eerder onderzoek weten we echter dat tijd niet het enige element is waar je moet naar kijken. Het gaat ook over wat je online doet. Er is een groot verschil tussen surfen voor je plezier en dingen online opzoeken voor school of alleen of samen aan projecten werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.