Kan je stress verminderen door vijf dagen Facebook te mijden?

Zou Arjen Lubach vandaag minder stress hebben? De kans is reëel volgens deze nieuwe studie onder leiding van Eric Vanman aan de University of Queensland, maar zeker is het niet.

De onderzoekers recruteerden 138 Facebook-gebruikers die gemiddeld 2.8 uur per dag op het sociale netwerk actief zijn. In eerste instantie gaven de deelnemers de onderzoekers een speekselstaal en vulden verschillende vragenlijsten in, onder ander over hun Facebook-gebruik, over hoe tevreden ze in het leven staan, stress, gemoedstoestand en eenzaamheid. Hieruit bleek alvast dat meer actieve gebruikers meer tevreden zijn over hun leven en minder eenzaam zijn.

De helft van de deelnemers kregen vervolgens te horen dat ze een vijf dagen ‘break’ van Facebook zouden moeten nemen. Terug werd een speekselstaal genomen nadat ze dit te horen kregen. Vijf dagen later – na de break voor de helft van de deelnemers – kwamen ze terug naar het labo voor een volgende speekseltest en om alle testen opnieuw in te vullen.

Enkele zaken waren te verwachten:

  • Wie Facebook moest mijden, zag het somber tegemoet.
  • Wie Facebook niet mocht gebruiken, was duidelijk minder tevreden over zijn leven.

De gemoedstoestand verschilde echter niet echt tussen de twee groepen (wel versus geen Facebook). De geen-Facebook groep had wel 2 uur extra face-to-face contact op de zondag tussen de pre- en posttest dan de wel-facebook groep, maar dit deed hen niet beter voelen.

Maar… op basis van de speekseltest konden de onderzoekers vaststellen dat de Facebook-loze groep duidelijk zijn stressniveau zag dalen. Deze stressvermindering werd niet echt gevoeld door de deelnemers zelf. En Christian Jarrett van BPS Digest merkt op dat de cortisol-waarden notoir kunnen schommelen en dat voor grote conclusies deze test-groep misschien toch te klein is. Ook opvallend de Cortisol-waarden correleerden ook in de pretest met geen enkele van de andere waarden (zoals bijvoorbeeld het Facebook-gebruik).

 

Deze studie is dus vooral een aanzet tot meer onderzoek en ondertussen blijft de vraag een stuk open of Facebook mijden je stress doet verminderen.

Abstract van het onderzoek:

People occasionally choose to cut themselves off from their online social network by taking extended breaks from Facebook. This study investigated whether abstaining from Facebook reduces stress but also reduces subjective well-being because of the resulting social disconnection. Participants (138 active Facebook users) were assigned to either a condition in which they were instructed to give up Facebook for 5 days or continue to use Facebook as normal. Perceived stress and well-being, as well as salivary cortisol, were measured before and after the test period. Relative to those in the Facebook Normal condition, those in the No Facebook condition experienced lower levels of cortisol and life satisfaction. Our results suggest that the typical Facebook user may occasionally find the large amount of social information available to be taxing, and Facebook vacations could ameliorate this stress—at least in the short term.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.