Creativiteit komt niet zomaar vanzelf

Ken Robinson zou het moeten lezen… (nee, echt 🙂 ).

Kleutergewijs

“Dat wordt wel erg moeilijk voor de kleuters,” zegt onze studente. Ik heb haar net uitgelegd dat vierjarige kleuters tijdens een taalactiviteit een nieuwe uitvinding mogen verzinnen en uittekenen. Onze studente heeft al jaren ervaring in de naschoolse kinderopvang, en ziet dit niet lukken met kleuters. “Maar zijn kleuters dan juist niet erg creatief?” zeg ik. Onze studente geeft me ongelijk. “Als je ze laat doen, dan maken ze allemaal krak hetzelfde, ook al wil je dat niet.”

De weken daarop ervaar ik het zelf terwijl ik vierjarige kleuters en hun leerkrachten observeer: Heel wat kleuters zouden liefst van al exacte kopieën willen maken van wat de ander heeft bedacht. Dat is niet op hun juffen gerekend, die alles uit de kast halen om toch de creativiteit te stimuleren.

Vier tips van hen, een vijfde van jou

1 Niet meteen in het diepe werpen

Rijke ervaringen leiden tot rijke creativiteit…

View original post 796 woorden meer

2 gedachten over “Creativiteit komt niet zomaar vanzelf

 1. Hallo Pedro
  Waarom zou Robinson het moeten lezen? Ook hij schrijft dat je creativiteit van kinderen moet stimuleren en daar als opvoeder veel energie in moet steken. Ik kan me niet herinneren dat hij ergens zegt dat hun creativiteit zich vanzelf ontwikkelt. De kritiek van veel mensen op Robinson gaat vooral over zijn TED talks. Ik vraag me af of ze zijn boeken hebben gelezen. Jij misschien wel en dan zul je het met me eens zijn.
  Het probleem met het afnemen van creativiteit, maar ook van leermotivatie en verwondering van kinderen, kan deels aan de ontwikkeling van het kind liggen. Het is toch vooral het gebrek aan stimulans op veel scholen waardoor nieuwsgierige en leergierige kinderen veranderen in ongeïnteresseerde pubers. Dat is waarover ik me zorgen maak en waarin ik met Robinson meega. En daarom heb ik mijn boek Verwondering geschreven.
  Groet
  Dick

  • Dag Dick,

   het gaat me hier om iets anders, namelijk een idee dat hij wel heeft dat kinderen van nature nieuwsgierig en creatief zijn (zie ook zijn verwijzing naar de Torrence Creativity test dat hij in zijn boek uit 2017 weer oprakelt) los van de idee dat creativiteit gestimuleerd moet worden (wat hij ook inderdaad zegt).
   P.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.