Onder druk zouden mannen meer last hebben van het imposter syndrome dan vrouwen

Het imposter syndrome is de vrees dat mensen door hebben dat je in feite het niet zo goed kan. Lees er meer over hier of bekijk deze video:

Uit een nieuwe – weliswaar eerder verkennende – studie blijkt nu dat wellicht mannen meer last hebben van het syndroom als ze onder druk staan dan hun vrouwelijke tegenhangers. Het is gissen hoe dit komt, maar de onderzoekers vermoeden dat het met traditionele rolpatronen die nog verder leven te maken kan hebben.

Samengevat:

 

  • Male impostors may have more severe reactions to performance stimuli than females.
  • Male IPs experienced higher state anxiety during a task than did female IPs.
  • Male IPs decreased their effort and performed worse than females when accountable.
  • Female IPs increased effort and did better than males when given negative feedback.

Abstract van het onderzoek:

Some individuals report feeling inauthentic at work, and fear being found out as a fake or as someone who does not deserve their status or reputation. Termed the imposter phenomenon (IP), this pervasive feeling has recently gained traction and recognition in organizational research. However, the relationship between IP and performance is still not well understood. We present two studies that explore the relationship between IP, performance, and gender under two different conditions: feedback (Study 1, N = 268) and accountability (Study 2, N = 250). Results indicate that male IPs react significantly more negatively under conditions of negative feedback and high accountability. These findings reveal a complex relationship between IP and gender which demonstrate that imposters’ gender could potentially exacerbate the negative effects of IP on work outcomes.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.