Wanneer zie je pas echt de gevolgen van onderwijsvernieuwingen?

Deze tweet zag ik net passeren op mijn tijdlijn en de boodschap sloot erg aan bij iets dat ik vorige week las in het nieuwe boek van Dylan William:

Los van het eigenlijke onderwerp rond taal, waar ik me niet over uitspreek, wil ik iets anders bespreken. Dylan William – die je kan kennen van oa The Classroom Experiment – legt in zijn meest recente boek onder andere uit wanneer je vaak pas echt de gevolgen van een onderwijsvernieuwing ziet: als het grootste deel van de oude garde met pensioen is gegaan. Zolang er nog mensen die in andere tijden gevormd werden aanwezig zijn, zal men nog terugvallen op volgens hen werkte. Pas als de meerderheid van de leerkrachten in de nieuwe visie gevormd werd, kan je de echte effecten (positief of negatief) zien.

Ik denk dat ik wel uitzonderingen ken waar het sneller ging, denk bijvoorbeeld aan Zweden. Nu, we het toch over Zweden hebben, daar is die publieke verontschuldiging waar Koen naar peilt effectief gekomen van een van de onderwijskundigen aldaar. Het grappige is dat in de reacties op die verontschuldigingen je ook vaak kon horen dat de invloed van de wetenschap op onderwijs zwaar overschat werd door oa Linderoth: alsof leerkrachten als makke schapen deze ideologie zouden hebben gevolgd? Misschien heeft Dylan hier toch ook gelijk.

Een gedachte over “Wanneer zie je pas echt de gevolgen van onderwijsvernieuwingen?

  1. Pingback: Enkele punten over de achteruitgang in prestaties in ons onderwijs | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.