Vakken…

Het was te verwachten dat de beslissing van het Katholiek onderwijs om een uurtje Nederlands te schrappen uit het gemeenschappelijke deel in de eerste graad voor commotie zou zorgen. Persoonlijk vind ik het trouwens opvallend en jammer dat er minder aandacht gaat naar het feit dat er ook een uurtje plastische opvoeding zou schrappen. Het is nu eenmaal zo dat de rapporten die aangeven dat onze kinderen het minder goed doen voor taal recenter zijn dan bijvoorbeeld het rapport van Anne Bamford.

Heeft het Katholiek onderwijs een punt? Het klopt dat er nieuwe doelen zijn bijgekomen in de eindtermen zoals ondernemerschap, en het is dus niet onlogisch dat er andere inhouden moeten schuiven. Je zou wel kunnen argumenteren dat bijvoorbeeld ons staatsbestel en democratie ook in geschiedenis aan bod komen, maar er zijn inhouden die misschien moeilijker te plaatsen zijn. Het is ook een soort van toegeven dat bepaalde inhouden niet konden geïntegreerd worden. Mediawijsheid zat tot voor kort in de vakoverschrijdende eindtermen die in elk vak aan bod zouden moeten komen, maar blijkbaar vindt men bij het katholiek onderwijs dat dit best ook in een apart vak zit. Toch denk ik dat Boeve en co vandaag zullen merken hoe behoudsgezind veel mensen zijn als het over onderwijs gaat.

Hebben de mensen die zich vandaag verslikten in hun koffie bij het horen van het nieuws een punt? Ik denk het ook wel. Het was onduidelijk wat nu precies de daling van de begrijpend lezen-prestaties veroorzaakt heeft, maar het lijkt me sterk dat je dit niet los kan zien van het dalende uren les hierover in het basisonderwijs wat ook in PIRLS werd vastgesteld.

Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat we vandaag door deze beslissing een stapje dichter gekomen zijn bij centrale examens. De voorbije jaren heb ik gemerkt hoe de politiek steeds meer een greep op het onderwijs wil krijgen, een greep die verder gaat dan de minimumdoelen waarbij niet een maar meerdere partijen een probleem hebben met koepelorganisaties die volgens de politici te vaak en te vergaand de vrijheid innemen die de politiek aan scholen zelf wil geven. Centrale examens kunnen dan ook een manier zijn om iedereen meer in de pas te doen lopen.

2 gedachten over “Vakken…

  1. Het klopt. Er gaat veel minder aandacht naar het verdwijnen van ‘het uurtje plastische opvoeding’. Ik lees ook weinig reacties die stellen dat de uren die besteed worden aan een vak als ‘mens en samenleving’ onverantwoord zijn. Men valt over ‘het uur’ (niet uurtje hier) minder Nederlands in de basislessentabel die voor alle katholieke scholen geldt. Waarbij de koepel aan de scholen de vrijheid laat om in functie van hun leerlingenpubliek via het pakket van de complementaire uren dat uur Nederlands of meer toe te voegen. Toch wat vreemd dat als de koepel die vrijheid aan de scholen zelf wil geven, dit door politici gereframed wordt als het innemen van de vrijheid van scholen. Misschien niet onbelangrijk om dit soort van reframing ook eens wat grondiger te bekijken.

  2. Pingback: Onderwijs in het nieuws bij begin schooljaar: deel 2 | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.