De impact van vriendschap op leren: loont je beste vriend houden als je de basisschool verlaat?

Wat betekent BFF – best friends forever – op leren? Volgens een nieuwe Britse longitudinale studie gepubliceerd in British Journal of Educational Psychology, zouden kinderen die een lange, blijvende vriendschap ontwikkelen die blijft bestaan als ze van lager onderwijs naar secundair onderwijs gaan, het door de band beter doen op school.

De overgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs kost vaak vriendschappen. Het is een woelige periode, waarbij je vaak van school en van vriendenkring verandert. De onderzoekers volgden 593 kinderen bij deze transitie en wat blijkt? Slechts 27% behield zijn of haar beste vriend.

Maar die 27% bleek wel later door de band betere punten te halen en minder gedragsproblemen te vertonen. De onderzoekers tonen vooral natuurlijk een correlatie, maar vermoeden wel dat er een causaal verband zou kunnen zijn. De redenering zou dan zijn dat de vriendschap de grote veranderingen helpt draagbaar maken.

Abstract van het onderzoek:

Background
Friendships have been linked to mental health and school attainment in children. The effects of friendlessness and friendship quality have been well researched, but less is known about the role of friendship stability (i.e., maintaining the same friend over time), an aspect of friendship which is often interrupted by the transition between phases of schooling. Many children report concerns about the secondary school transition which introduces a number of new social and academic challenges for children.

Aims
To explore rates of friendship stability and whether maintaining a stable best friend across the primary to secondary school transition provided benefits to children’s adjustment during this period.

Sample
Data were from 593 children (M age = 11 years 2 months).

Methods
This study used longitudinal data from children transitioning into 10 UK secondary schools and explored the association between self‐reported friendship stability and three outcomes: academic attainment, emotional problems and conduct problems. Analyses controlled for friendship quality and pre‐transition psychological adjustment or attainment as appropriate.

Results
Rates of friendship stability were relatively low during this period. Children who kept the same best friend had higher academic attainment and lower levels of conduct problems. Exploratory analyses indicated that secondary school policies that group children based on friendships may support friendship stability.

Conclusions
Helping maintain children’s best friendships during the transition to secondary school may contribute to higher academic performance and better mental health.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.