Een uitgebreid pleidooi om schermtijd als oorzaak te zien van dalend welbevinden bij de jeugd

Vorig jaar publiceerde Jean Twenge een boek waarin ze stelde dat de (Amerikaanse) jongeren vandaag zich een pak minder goed voelen en dat volgens haar de oorzaak lag bij het stijgend gebruik van smartphones. Ze kreeg hierop veel kritiek – ook van mij – omdat haar data enkel een correlatie toeliet en het causaal verband niet aangetoond was. De economische crisis, slechte platen van U2,… er zouden zeer veel redenen kunnen geweest zijn.

In een nieuwe paper doet Twenge en haar team nu een zeer uitgebreide poging om hun punt verder te beargumenteren. De data staat nog steeds niet toe om causale verbanden aan te tonen, maar de onderzoekers proberen andere verklaringen uit te sluiten en groeven dieper in de data om nog fijnmaziger de mogelijke link te onderzoeken. En dan merken ze dat kinderen die meer hun telefoon gebruikten dan de kinderen die dit niet deden, zich slechter zouden voelen.

Het is een indrukwekkend werk, maar ik vrees dat ik toch sceptisch blijf om een eenvoudige reden, namelijk andere landen. Als we naar Nederland kijken, hebben we misschien geen data sinds de jaren zestig, maar wel sinds 2000 over hoe gelukkig de Nederlandse jeugd is en dat is ruim voor de daling die Twenge beschrijft in 2012. En die daling lijkt me niet in dezelfde zin zichtbaar terwijl de Nederlandse jeugd wel zeer intensief hun mobiele telefoon begon te gebruiken.

Wil het werk van Twenge en haar collega’s zeker niet wegzetten als onbelangrijk of verkeerd, maar er is nog meer werk aan de winkel.

Abstract van het onderzoek:

In nationally representative yearly surveys of United States 8th, 10th, and 12th graders 1991–2016 (N = 1.1 million), psychological well-being (measured by self-esteem, life satisfaction, and happiness) suddenly decreased after 2012. Adolescents who spent more time on electronic communication and screens (e.g., social media, the Internet, texting, gaming) and less time on nonscreen activities (e.g., in-person social interaction, sports/exercise, homework, attending religious services) had lower psychological well-being. Adolescents spending a small amount of time on electronic communication were the happiest. Psychological well-being was lower in years when adolescents spent more time on screens and higher in years when they spent more time on nonscreen activities, with changes in activities generally preceding declines in well-being. Cyclical economic indicators such as unemployment were not significantly correlated with well-being, suggesting that the Great Recession was not the cause of the decrease in psychological well-being, which may instead be at least partially due to the rapid adoption of smartphones and the subsequent shift in adolescents’ time use. (PsycINFO Database Record (c) 2018 APA, all rights reserved)


Emotion

Editor Paula Pietromonaco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.