Verbond Facebook echt de wereld met elkaar?

Het lijkt wel alsof Internet en meer recent Facebook de wereld kleiner heeft gemaakt, maar is dat echt zo? Hebben we massaal veel contact met de rest van de wereld via sociale media zoals Marc Zuckerberg graag stelt?

Bailey en collega’s onderzochten dit in samenwerking met oa Facebook en wat blijkt? Nou, nee. De meeste mensen hebben vooral contact met mensen in hun eigen buurt. We blijven ook op sociale media vooral onder de eigen kerktoren. Er zijn uitzonderingen, maar waar je woont bepaalt vooral met wie je contact hebt. Voor leuke visualisaties bij dit onderzoek, check The NY Times.

Abstract van het onderzoek:

Social networks can shape many aspects of social and economic activity: migration and trade, job-seeking, innovation, consumer preferences and sentiment, public health, social mobility, and more. In turn, social networks themselves are associated with geographic proximity, historical ties, political boundaries, and other factors. Traditionally, the unavailability of large-scale and representative data on social connectedness between individuals or geographic regions has posed a challenge for empirical research on social networks. More recently, a body of such research has begun to emerge using data on social connectedness from online social networking services such as Facebook, LinkedIn, and Twitter. To date, most of these research projects have been built on anonymized administrative microdata from Facebook, typically by working with coauthor teams that include Facebook employees. However, there is an inherent limit to the number of researchers that will be able to work with social network data through such collaborations. In this paper, we therefore introduce a new measure of social connectedness at the US county level. Our Social Connectedness Index is based on friendship links on Facebook, the global online social networking service. Specifically, the Social Connectedness Index corresponds to the relative frequency of Facebook friendship links between every county-pair in the United States, and between every US county and every foreign country. Given Facebook’s scale as well as the relative representativeness of Facebook’s user body, these data provide the first comprehensive measure of friendship networks at a national level.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.