Waarom je misschien beter klassen samen houdt (onderzoek)

Deze nieuwe Amerikaanse studie onderzocht de link tussen de klassamenstelling in het basisonderwijs en afwezigheden en vond een opvallend verband. Een klas samenhouden, dus de samenstelling van de klas niet veranderen tussen twee schooljaren, zou het aantal afwezigheden van kinderen verminderen.

Voor het onderzoek keken de onderzoekers naar data van duizenden kinderen uit 13 scholen in Californië. Ze vermoeden dat het samenhouden van de klassen kan zorgen voor meer bekende gezichten, voor meer vertrouwelijkheid waardoor afwezigheden door bijvoorbeeld schoolangst zouden verminderen.

Tegelijk besef ik natuurlijk goed dat scholen soms klassen overhoop gooien omdat een klasgroep niet goed werkt of dat het niet goed tussen de leerlingen klinkt.

Abstract van het onderzoek:

Identifying driving factors of school attendance in elementary grades has come to the forefront of policy discussion. Little research has been dedicated to understanding the role of classroom context, and no studies have examined whether having classmates from the previous school year who are also present in the current classroom might influence absenteeism (i.e., familiar faces). This study uses district data to explore whether the percentage of familiar faces is associated with absence outcomes for students. The findings suggest that having familiar faces from the previous school year was linked to lower numbers of unexcused absences and lower odds of chronic absenteeism. This suggests that elementary school students might benefit from peer stability, and policy makers and educational stakeholders might help students maintain some degree of familiarity by considering the role of consistent classmates.

Een gedachte over “Waarom je misschien beter klassen samen houdt (onderzoek)

  1. Meta-analyse geeft aan dat als kinderen bij vrienden zitten in de klas (basisschool) ze tot een hogere cognitieve ontwikkeling komen.
    Bovendien leren kinderen de hoogten en laagten van een vriendschap kennen ipv het gaat niet goed, we dumpen de vriend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.