Nieuwe meta-analyse toont het positieve effect van self-explanation als studiemethode

Leerlingen die tijdens het studeren zelf naar causale of conceptuele verbanden op zoek moeten gaan, blijken die leerstof beter te onthouden. De studiemethode heet self-explanation maar nee, dit is niet een bewijs van die leerpiramide omdat het niet per se nodig is het aan anderen uit te leggen. Wel toont deze studiemethode weer hoe belangrijk denken is voor leren. Willingham schreef daarover ‘memory is the residu of thought’.  Er is  een nieuwe meta-analyse over deze manier van leren van in totaal 64 onderzoeken met meer dan 6000 leerlingen. We wisten al uit eerder onderzoek dat sterke leerlingen dit spontaan doen, maar het is ook aanleerbaar met positief effect. De onderzoekers komen op een effectgrootte van .55.

Er blijven nog veel vragen over, maar de onderzoekers hebben enkele aanwijzingen dat dit doen via meerkeuzevragen wat minder effectief is, dat hieraan werken zowel mondeling als schriftelijk kan en dat er een directe link zou zijn met hoe goed de leerlingen het leergebied al kennen. Niet onlogisch: hoe meer de leerling al weet, hoe makkelijker en effectiever deze techniek kan zijn. Dit laatste is niet onbelangrijk voor wie denkt dat dit een bewijs zou zijn voor zelfontdekkend leren. Zoals ik in Klaskit al uitleg, kan dit wel degelijk werken, maar niet als bijvoorbeeld de basiskennis en de basis-vaardigheden ontbreken.

Abstract van de meta-analyse:

Self-explanation is a process by which learners generate inferences about causal connections or conceptual relationships. A meta-analysis was conducted on research that investigated learning outcomes for participants who received self-explanation prompts while studying or solving problems. Our systematic search of relevant bibliographic databases identified 69 effect sizes (from 64 research reports) which met certain inclusion criteria. The overall weighted mean effect size using a random effects model was g = .55. We coded and analyzed 20 moderator variables including type of learning task (e.g., solving problems, studying worked problems, and studying text), subject area, level of education, type of inducement, and treatment duration. We found that self-explanation prompts are a potentially powerful intervention across a range of instructional conditions. Due to the limitations of relying on instructor-scripted prompts, we recommend that future research explore computer-generation of self-explanation prompts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.