Wees maar eens een ouder van een kind dat naar het eerste jaar secundair moet…

De kranten staan er vandaag vol mee, terwijl het nieuws in feite al in 2018 bekend was: de inschrijvingen voor het eerste jaar secundair onderwijs zullen wellicht niet zo goed verlopen. Er komt niet 1 eenduidig systeem waarbij alle scholen moeten instappen in een digitaal aanmeldingssysteem door een belangenconflict dat ingeroepen werd tegen het decreet dat nu (tijdelijk) de kast in gaat (lees ook hier). En dus wordt er weer gevreesd voor kamperen, al promoot de Vlaamse overheid wel digitale inschrijvingssystemen met financiële middelen. Als verschillende scholen ook verschillende aanmeldmomenten gebruiken, zoals in het artikel in De Morgen aangekondigd wordt, verzwaart dit de uitdaging voor de ouders die bijvoorbeeld twijfelen tussen scholen binnen de stad of aan de rand.

Maar dit is niet het enige dat ouders van deze leerlingen te wachten staat. Kiezen voor een school zal moeilijker zijn dan ooit om verschillende redenen. We starten met een nieuw secundair onderwijs. Dit zal op zich al wennen zijn voor iedereen, maar de verschillen tussen scholen zullen groter zijn dan voorheen. Al dan niet geïntegreerd werken, bepaalde opties aanbieden of niet in het tweede jaar, bepaalde vakken aanbieden of niet,… Onder andere de katholieke koepel biedt zijn scholen de nodige vrijheid in hun leerplannen en ik weet van scholen die van plan zijn nog meer vrijheid te nemen, wat hun goed recht is.

Maar… die scholen kunnen nog steeds moeilijk communiceren, omdat de leerplannen tot nu toe enkel voorlopig zijn omdat de eindtermen zeer laat defintief gestemd zijn. Gelukkig heeft men al de voorlopige versies. Dit alles nog los van de vraag hoe dit zich zal vertalen in handboeken en aanpakken. Alle scholen draaien overuren.

Maar voor ouders betekent dit alles dat zelfs in steden waar alle scholen in bijvoorbeeld een inschrijvingssysteem stappen, het een uitdaging zal worden om een rangschikking van eerste, tweede of derde keuze op te stellen.

En dan start je zoon of dochter in een nieuw secundair onderwijs, waarbij Lieven Boeve onder ander vroeg aan de onderwijsinspectie de eerste twee jaar mild te zijn voor de scholen. En je beseft dat ze telkens met nieuwe eindtermen en leerplannen geconfronteerd zullen worden de komende zes jaar.

Beste ouders, ik besef dat deze post niet veel hoop geeft voor de komende maanden en langer, maar gelukkig weet ik dat momenteel de meeste scholen keihard hun best doen om zo goed mogelijk onderwijs mogelijk te maken in deze – zacht uitgedrukt – uitdagende tijden. Dit is iets waarvoor ze alle steun en respect verdienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.