Nieuw schermtijd onderzoek bij peuters ziet toch mogelijk negatief effect op ontwikkeling

Het debat over schermtijd is al een hele tijd aan de gang. Vaak wordt verwezen naar de oude of nieuwe aanbevelingen van de vereniging van Amerikaanse pediaters, die vooral uitblinken in voorzichtigheid maar tegelijk weinig onderbouwing kennen.

Een nieuwe Canadese studie volgde meer dan 2000 moeders en kinderen en liet de moeders gedurende een langere tijd een schermtijd-dagboek bijhouden en bekeek het effect op het kind op 3 en 5 jaar. Wat zijn de resultaten samengevat:

Question  Is increased screen time associated with poor performance on children’s developmental screening tests?

Findings  In this cohort study of early childhood development in 2441 mothers and children, higher levels of screen time in children aged 24 and 36 months were associated with poor performance on a screening measure assessing children’s achievement of development milestones at 36 and 60 months, respectively. The obverse association (ie, poor developmental performance to increased screen time) was not observed.

Meaning  Excessive screen time can impinge on children’s ability to develop optimally; it is recommended that pediatricians and health care practitioners guide parents on appropriate amounts of screen exposure and discuss potential consequences of excessive screen use.

Het omgekeerde effect werd ook onderzocht, namelijk of minder goed ontwikkelende kinderen ook meer naar schermpje kijken. Dit bleek niet het geval. Dit suggereert dat de causaliteit dus van scherm naar ontwikkeling zou gaan. Toch kan het onderzoek niet uitsluiten dat andere factoren een rol spelen.

Abstract van het onderzoek:

Importance  Excessive screen time is associated with delays in development; however, it is unclear if greater screen time predicts lower performance scores on developmental screening tests or if children with poor developmental performance receive added screen time as a way to modulate challenging behavior.

Objective  To assess the directional association between screen time and child development in a population of mothers and children.

Design, Setting, and Participants  This longitudinal cohort study used a 3-wave, cross-lagged panel model in 2441 mothers and children in Calgary, Alberta, Canada, drawn from the All Our Families study. Data were available when children were aged 24, 36, and 60 months. Data were collected between October 20, 2011, and October 6, 2016. Statistical analyses were conducted from July 31 to November 15, 2018.

Exposures  Media.

Main Outcomes and Measures  At age 24, 36, and 60 months, children’s screen-time behavior (total hours per week) and developmental outcomes (Ages and Stages Questionnaire, Third Edition) were assessed via maternal report.

Results  Of the 2441 children included in the analysis, 1169 (47.9%) were boys. A random-intercepts, cross-lagged panel model revealed that higher levels of screen time at 24 and 36 months were significantly associated with poorer performance on developmental screening tests at 36 months (β, −0.08; 95% CI, −0.13 to −0.02) and 60 months (β, −0.06; 95% CI, −0.13 to −0.02), respectively. These within-person (time-varying) associations statistically controlled for between-person (stable) differences.

Conclusions and Relevance  The results of this study support the directional association between screen time and child development. Recommendations include encouraging family media plans, as well as managing screen time, to offset the potential consequences of excess use.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.