Valse tegenstellingen

In discussies kom je vaak valse tegenstellingen tegen. De voorbije weken viel me dit weer op. Neem de bosbrossers of klimaatspijbelaars. Je kan perfect voor het milieu zijn en toch vragen stellen bij spijbelen. Of gisteren: je kan perfect vinden dat minister Schauvliege een kapitale fout gemaakt heeft met haar leugen over de staatsveiligheid, maar ook evenzeer fout vinden dat ministers op hun persoonlijke telefoon bestookt worden met duizenden sms-jes.

Het gaat in beide gevallen over twee verschillende discussies die echter zo verweven lijken dat al snel de sms-actie veroordelen gelijkgesteld wordt aan de minister goedpraten. Dit werd natuurlijk een stuk door de ondertussen ex-minister veroorzaakt omdat ze er expliciet naar verwees in haar persconferentie. Gisteren kregen daarom journalisten die hun afkeur over de sms-actie kenbaar maakten al snel het verwijt dat ze meegingen in het frame van de partij.

Met dat laatste ben ik het dus niet eens. In de discussie gisteren in de Afspraak bleek een van de bedenkers achter de sms-actie aan te geven dat voor hem het doel de middelen heiligt want hij was verontwaardigd over het beleid. In een adem liet hij doorschemeren dat alles op café bij een pint bedacht was, wat verklaarde waarom hij niet wist dat ministers in ons land vaak geen twee gsm’s hebben zoals hij dacht. In welke mate politici in hun privéwereld schietschijven mogen worden van dergelijke acties van in se een kleine groep mensen die ergens niet mee eens zijn, is wel degelijk een debat waard.

De ironie kan nu zijn dat de valse tegenstelling ook in de andere richting werkt, iets wat ook al in de donkere uithoeken van sociale media merkbaar was: klimaatverdedigers werden door de actie ook al her en der weggezet als radicaliserend of erger. Ondertussen werden ook door verschillende gebruikers het mailadres en telefoonnummer gedeeld van de jonge man die mee achter de actie zat. Evenzeer meer dan behoorlijk fout, imho.

Oja, gisteren was het ook nog de international Safer Internet Day…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.