Een kleine tussenstand

Dit stukje schrijf ik Washington op de luchthaven wachtend op mijn vervroegde vlucht naar Boston. Ik moet een vroegere vlucht nemen omdat ik hier weg moet zijn voor de sneeuwstorm losbreekt. Nooit verwacht die zin te moeten schrijven :).

Sinds ik vorige week donderdag uit België vertrok, gaf ik lezingen op het eiland Jersey en in verschillende scholen en districten hier in de VS. Het is behalve een extreem vermoeiende vooral een zeer leerrijke ervaring.

Door op zoveel mogelijke plaatsen met leerkrachten te babbelen, leer je de gelijkenissen en de verschillen. Veel bezorgdheden worden op vele plaatsen gedeeld. Zo sprak ik vandaag voor een publiek vol leerkrachten, directies en ondersteuners van public schools in Maryland. De bezorgdheid die ze hadden over ongelijkheid in de samenleving, herkende ik maar al te goed. Of dat de meeste leerkrachten op zondagavond aan het werk zijn, ook een opvallende constante. Een paar jaar geleden was ik zelf erg verbaasd dat het werk van Paul, Casper en mezelf in verschillende talen uitgebracht werd, nu snap ik dat veel mythes overal te wereld voorkomen en dat leraren met ongeveer dezelfde uitdagingen geconfronteerd worden.

Er zijn natuurlijk ook veel verschillen. In mijn lezingen spreek ik weinig over het onderwijs in Vlaanderen, maar tijdens de gesprekken achteraf, komen de vragen vaak. De verbazing is groot als ik duidelijk maak dat iedereen relatief goedkoop naar het hoger onderwijs kan. Dat er – op de ingangsexamens voor enkele studierichting na – geen centrale examens zijn? Het kan er met moeite in.

Maar weet je wat ik het meeste herken overal waar ik kom? De liefde die leerkrachten voelen voor hun leerlingen.

En weet je, dat geeft een mens hoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.