Over Michael Jackson en Rousseau

De VRT gaat voorzichtig omgaan met de muziek van Michael Jackson na de controverse die ontstaan is door de nieuwe documentaire over de zanger en twee van zijn mogelijke slachtoffers. Het is niet nieuw. Eerder was er al de zanger van Noir Désir, Bertrand Cantat die in de gevangens belandde omdat hij zijn vriendin doodde. Konden we nog naar zijn lieflijk liedje luisteren? In de geschiedenis zijn er nog verschillende muzikale en andere helden die van hun troon gevallen zijn, zoals Jerry Lee Lewis (trouwde met zijn minderjarig nichtje), Chuck Berry (iets met camera’s en toiletten) en zullen we maar zwijgen over Bill Cosby of Jimmy Saville (die laatste is wellicht de ergste van de bende).

Als je de biografie leest van een van de grotere invloeden van de pedagogiek, Jean Jacques Rousseau, zou je ook wel eens kunnen schrikken. De man was een typisch geval van 12 stielen en 13 ongelukken. Probeerde vanalles uit onder andere als componist, en had opeens toch succes met een boek over opvoeding. Wat minder geweten is, is dat hij zijn vrouw verplichtte hun vijf kinderen af te staan na de geboorte. Waarbij je moet weten dat 7 op de 10 kinderen dit niet zou overleven. Er zijn wel twee elementen ter verdediging: het was toen niet zo ongewoon én achteraf betoonde hij spijt. Maar toch, voor een man die de wereld inspireerde met een boek over het volmaakte kind dat corrupt wordt door opvoeding, is dit behoorlijk apart te noemen. Dat hij nog kleine kantjes had, zoals paranoïde neigingen en hypochondrie, is minder bezwaarlijk.

Maar er zijn nog pedagogen met moeilijke achtergronden. Zo is er een terugkerend verhaal over pedagoog Peter Petersen, de grondlegger van de Jenaplanscholen, dat hij nazi-sympathieën heeft gehad.

Moeten we alles in zijn tijd zien? Moeten we de ideeën verketteren omdat de bedenkers fout waren? Moeten we de liedjes schrappen omdat de zangers gevaarlijke freaks bleken?

Gisteren hoorde ik op Radio 1 een moraalfilosoof uitleggen dat voorzichtigheid geboden is, zolang dader en slachtoffers nog leven en/of er last van kunnen hebben. Het kan een oplossing zijn, maar moeilijk blijft het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.