Een hart onder de riem voor het onderwijs

Vandaag staat op de voorpagina van De Morgen een artikel over hoe de kwaliteit van het onderwijs fors is gedaald de voorbije jaren. Dit moet (terug?) keihard aankomen voor de vele leraren en directies die keihard aan het werk zijn, al zullen er velen misschien niet heel erg verbaasd zijn. Ondanks de vele uren die ze draaien, ondanks de opvallend vele burnouts onder hun collega’s, toont onderzoek van Jan Van Damme en co-auteurs minutieus aan hoe het Vlaamse onderwijs achteruit is gegaan.

Het moet iets meer dan een half jaar geleden zijn dat ik professor Van Damme ontmoette op een receptie en hij in het kleine gezelschap al iets zei over dit onderzoek dat hij deed. Ik was het zelf al vergeten toen ik het artikel in TORB las. Vele excuses die je zou kunnen bedenken als verklaring, worden door het artikel uitgesloten. Voor het katholiek onderwijs is het artikel pijnlijk omwille van de grootste, duidelijke daling op PIRLS, voor het GO is het constant minder presteren niet minder pijnlijk. En argumenten als achtergrond van de leerlingen, gelden niet zomaar omdat daar voor gecorrigeerd werd. En nee, de daling dateert ook al van voor het M-decreet.

Ik vermoed dat we voor een dal staan in ons onderwijs. De komende tijd zullen we nog verschillende internationale vergelijkingen op ons bord krijgen. De kans dat die goed zullen zijn, is klein als je de evoluties bekijkt die het artikel beschrijft. Vrijdagnamiddag worden de nieuwe peilingsproeven bekend gemaakt, het is te kijken hoe deze in die evoluties passen.

Toch is het ook belangrijk dat er gekeken wordt, naar het waarom van dit alles. Hoe komt het dat we zo achteruit boeren, terwijl iedereen keihard werkt? Het is een vraag die ik niet 1, 2, 3 kan beantwoorden. Zijn het de vele bijzaken die er bijvoorbeeld voor zorgden dat leesonderwijs onder druk kwam te staan? Zou kunnen. Zijn het de methodes die beter kunnen? Zou kunnen. Zijn de verwachtingen van ouders te laag geworden? Zou kunnen. Wordt er teveel verwacht van leraren zodat ze niet meer aan de essentie van hun job toekomen? Zou kunnen. Is de maatschappij complexer geworden? Zou kunnen, maar niet enkel hier, waarom dan hier een grotere daling? Ik kan nog veel vragen stellen, de ene pijnlijker dan de andere, maar ik zou telkens moeten antwoorden: zou kunnen. Wellicht is er ook niet 1 reden, maar een kluwen van redenen die op elkaar inwerken.

Het lijkt misschien fout achteruit te kijken, maar ik denk wel dat we die vraag moeten proberen te beantwoorden. Onze leerlingen, leraren, scholen verdienen dit antwoord. De komende uren, dagen en zeker de komende maanden voor de verkiezingen zullen er veel oplossingen komen. Maar hoe kan je oplossingen aanbieden, als je niet zeker bent over de oorzaak en enkel vermoedens hebt?

Maar deze ochtend zijn er ook leerlingen waar we moeten voor zorgen. Deze week moeten we hen ook weer het beste van onszelf geven. De kop laten hangen, helpt ook niet. Daarom een riem onder het hart voor al onze onderwijsmensen. Ze verdienen alle steun. Ze kunnen deze de komende tijd zeer zeker gebruiken.

3 gedachten over “Een hart onder de riem voor het onderwijs

  1. Pingback: De 1 april grappen van Google en co: snake, spoon, tulip, warp car en screen cleaner | X, Y of Einstein?

  2. Mee eens. Ik erger me dood aan het territoriumgedreven discours van politici, die, niet gehinderd door een gebrek aan kennis van zaken, volop zwarte pieten doorschuiven: het katholiek onderwijs, het gemis van centrale toetsing, te veel luisteren naar pedagogen, vernieuwingen en hervormingen door (uiteraard) onderwijsministers van een andere partij enz. Laat de taal van de wetenschap spreken en versluis de rest naar populisme. Het probleem is zoals de oorzaak: complex.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.