Wat doet leraren blijven en vertrekken uit de job? Nieuw Brits onderzoek

Het probleem is niet typisch Vlaams of Nederlands. Op veel plaatsen in de wereld is het een uitdaging om leraren in het beroep te houden. Daarom is onderzoek zoals dit altijd relevant. Men onderzocht bij 1200 afgestudeerden van de voorbije vijf jaar van een Londense lerarenopleiding, wat de redenen waren om de job te verlaten. Zowel bij mensen die de job effectief verlieten, als bij mensen die nog steeds les geven.

Maar eerst: waarom zou je leraar worden? Dit gaven de respondenten als reden aan:

 • Wanting to ‘make a difference’ (69%)

 • Wanting to work with young people (64%)

 • Love of subject (50%)

 • Inspired by own teachers (38%)

 • To have an intellectual challenge (36%)

 • To be creative (35%)

 • Variety of work (33%)

Wat zijn de grootste bevredigende elementen in les geven?

 • Working with children/pastoral

 • Students learning and loving the subject

 • Helping students achieve

En nu de redenen om weg te gaan bij wie effectief is gestopt:

 • To improve work life balance (75%)

 • Workload (71%)

 • Target driven culture (57%)

 • Teaching making me ill (51%)

 • Government initiatives (43%)

 • Lack of support from management (38%)

En bij wie nog in de job zit, wat zou de reden voor jou zijn om het toch op te geven?

 • Workload (83%)

 • Improve work life balance (76%)

 • Not Feeling Valued (58%)

 • Target driven culture (55%)

 • Government initiatives (47%)

 • Lack of support from management (47%)

Wat wel opvalt bij werkbelasting, is dat het eerder gaat over het soort werkbelasting dan over de hoeveelheid werkbelasting. Ook opvallend is dat leerlingengedrag genoemd werd als een van de grotere uitdagingen voor men start met les geven, maar dat deze zorg gaandeweg door meer ervaring verdwijnt – of misschien gaven degenen die het moeilijkst met leerlingen kunnen omgaan het vervolgens op.

It is important to note that behaviour faded as a significant challenge for those still in teaching. This is surprising as it is a commonly held belief that pupil behaviour is a major factor in teacher retention. This explains why our respondents had worries before they became teachers about classroom management, but the reality appeared to be different. If behaviour was mentioned as a challenge, then it was linked to lack of support – ‘if the school does not have enough support or a system in place to manage disruptive behaviour then it takes all the pleasure out of teaching’ (f, 26–30, PGCE secondary, left before completing NQT year), ‘I was very badly treated there and had no support in dealing with the very challenging behaviour of the children’ (f, 26–30, PGCE secondary, 5 years, intends to stay).

Natuurlijk zit er in dit onderzoek een belangrijke regionale vertekening. Het Britse onderwijssysteem is anders dan Vlaanderen of Nederland.

Abstract van het onderzoek dat ik via Christian Bockhove vond:

A longstanding problem in the teacher workforce, internationally and in the UK, is the continuing and substantial numbers of qualified teachers who leave the profession within five years. This paper uses data collected from a survey to the last five years of teacher education graduates of UCL Institute of Education (IOE) in London, to explore what originally motivated them to teach, and the reasons why they have left or may consider leaving in the future. We discovered that despite claiming to be aware of the challenges of workload before entering teaching, workload was the most frequently cited reason for having left, or for leaving in the future. The data spoke to the reality of teaching being worse than expected, and the nature (rather than the quantity) of the workload, linked to notions of performativity and accountability, being a crucial factor. This paper draws on a substantial new source of data and explores reasons for leaving in the context of reported initial motivation of individuals who have left teaching, individuals who are planning to leave and individuals who are planning to stay in teaching.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.