Over pedagogen

Vandaag staat er een opiniestuk van Leuvense pedagogen in De Standaard. Maarten Simons en collega’s ergeren zich terecht aan de framing door bepaalde politici over onze beroepsgroep. Ik schreef er zelf ooit ook een klein stuk over.

Het blijft een grote ironie dat veel mensen die over onderwijs praten, pedagoog genoemd worden, maar het zelden zijn terwijl de bekendste pedagoog van Vlaanderen Theo Francken heet en iets minder met pedagogiek wordt geassocieerd.

Het was tijdens mijn eigen opleiding pedagogiek dat professor Marc Spoelders mijn eenzijdig denken corrigeerde. Ik was toen ook volledig opgenomen in een sociaal-constructivistich denken, maar het was deze pedagoog die me duidelijk maakte dat dit maar 1 paradigma was en je verder moest kijken en kritisch moest blijven. Ook als iedereen zegt dat kennis minder belangrijk is, de leraar coach moet zijn, enzovoort, dan is het de taak van een degelijke pedagoog te blijven denken.

Als vandaag iedereen lijkt te lopen achter de nieuwe vlag van personaliseren in onderwijs, dan zijn het pedagogen Jan Masschelein en Maarten Simons die daar terechte bedenkingen bij formuleerden tegen deze nieuwe keizer in. Niet vanwege versleten discussies als progressief versus traditioneel, maar omdat het de taak is van pedagogen verder te denken.

Het klopt dat pedagogen zoals Biesta bedenkingen geuit hebben bij een te sterke nadruk op meten en meetcultuur en dat in Nederland de discussie tussen pedagogen enerzijds en cognitief psychologen en onderwijskundigen anderzijds soms wat heftig is gevoerd. Het zijn discussies die bij het wetenschappelijk bedrijf horen. En terug: het is verder denken.

Ik schreef zelf dit artikel over hoe we al een tijdje een nieuwe stroming merken binnen de pedagogiek waarbij het belang van de school als school centraal staat, zwaar beïnvloed door het denken van Hannah Arendt. Je leest er onder andere een pleidooi voor het herwaarderen van onderwijzen. Pedagogen lijken net trendsetters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.